Tűzgömb robbant Miskolc térségében

10718

Április 6-án 19:30 táján telehold fényességű tűzgömb robbant Miskolc térségében. A robbanás hangját is lehetett hallani. Várjuk a szemtanúk beszámolóit és különösen azokat a felvételeket (pl. biztonsági kamerák), amelyeken teljes egészében rajta van a villanás. Ugyancsak érdekesek lennének olyan (video)felvételek, amelyeken hallható a robbanás hangja.

Aki teheti, kérjük töltse ki a Nemzetközi Meteoros Szervezet (IMO) honlapján a tűzgömb-beszámolót (sajnos csak angol nyelven elérhető): http://fireballs.imo.net/members/imo/report_intro

Kereszty Zsolt telefonos beszámolója szerint édesanyja a jelenség szemtanúja volt, és a zenitben látta robbanni a lassan mozgó, telehold fényességű tűzgömböt. A robbanás hangja 30-40 másodperccel követte a fényjelenséget, ami arra utal, hogy mintegy 10 km magasságban robbanhatott a tűzgömb.

Németh Péter rakamazi égkép kamerája így örökítette meg a nyom sodródását. A fokbeosztás a horizont feletti magasságot jelöli. (Részlet, csak a tűzgömbnyomot vágtuk ki a felvételből.)
Németh Péter rakamazi égkép kamerája így örökítette meg a nyom sodródását 19:31 és 19:37 között. A fokbeosztás a horizont feletti magasságot jelöli. (Részlet, csak a tűzgömbnyomot vágtuk ki a felvételből.)

A robbanás Kassáról is feltűnő volt az esti szürkületben:

D. Gábor felvétele Rákospalotáról. Figyeljük meg, mennyivel halványabb a tűzgömb – hiszen jóval távolabbról is készült a videó mint a kassai!

Egy újabb videó a tűzgömbről (Farád, Győr-Moson-Sopron megye):

Vaskó Kata Miskolctól 45 km-re lakásán belül is hallotta a robbanást.

Bezák Benedek Rákoshegyről így látta: „Fényessége kb -4 -6 magnitúdó körül lehetett északkeleti irányba haladt, kb. 4-5 másodpercig lehetett látni a nyomát a légkörben.”

Molnár Dániel írja Lövőpetriből: „Olyan volt, mint egy villámcsapás. A csóvája pár percig látható volt és nagyon hasonlított egy kondenzcsíkra. Hangot nem hallottam.”

Somosvári Béla Márton: „Sajópálfaláról hazaindulva én már csak a girbegurba nyomot láttam a zenitben, kb. 19:50 -kor (KÖZEI NYISZ). Nem gondoltam rá, hogy ez egy tűzgömb nyoma volt, azt hittem, hogy kondenzcsíkot kuszált össze a szél.”

Hadházi Csaba, Hajdúhadház: „Pont kint voltam az udvaron és azt hittem  dörög az ég, mivel eléggé el volt borulva és szemerkélt az eső is! Villanást nem tapasztaltam.”

Dávid Judit, Petrov Zoltán, Dávid Gyula: „Szentendrén, a Görög utcán jöttünk a Fő térről a Duna felé, a távoli cserháti és mátrai hegyeket néztük, amikor megjelent a meteor. Nagy szerencsénk, hogy mindhárman ugyanabba az irányba néztünk, így mind láttuk a jelenséget. Utólag a GE-n ellenőriztem, a Görög utca éppen Miskolc irányába néz, kb. 70 fokos irányba.
A tűzgömb 19:31-kor kb. 35 fok magasan jelent meg, -4 / -5 magnitúdó fényességű lehetett. Balról jobbra, fentről lefelé mozgott, kb. 70 fokos szögben. 15 fokos út után felrobbant, nagyon fényes, világoszöld gömbbé fúvódott fel, majd eltűnt. A helyén megmaradt egyenes „kondenzcsík” hamar feltekeredett, mi a híres dugóhúzónak csak egy vetületét láttuk, azt sikerült telefonnal lefényképeznünk. A füstkarika még két percig látszott a sötétedő égen.”

A legtávolabbi észlelés az ausztriai Schwechat mellől született, Lenkei Péter leírása: „Kocsit vezetve Ny-DNy irányba autópályán, onnan pont keletre volt. ÉNy-ról jött DK felé. Kb. 20-25 fok magasságtól lefelé 10 fokig láttuk. Útja során több kisebb villanás a vége előtt egy nagyobb. Jó fénye volt nagyon, mint egy szembe jövő kocsinak 200 méterről. Fehér és kékes színe volt. A villanás volt kékes – ha jól emlékszem. Nyomot nem láttunk, vezetés közben nehéz is. Kb. 2,5-3 másodperc volt.”

 

Petrov Zoltán fotója Szentendréről mutatja a tűzgömb nyomát.
Petrov Zoltán fotója Szentendréről mutatja a tűzgömb nyomát.

20130423-egyszazalek

A tűzgömb visszamaradt nyoma az Észak-Magyarország felvételén (forrás: Facebook).
A tűzgömb visszamaradt nyoma az Észak-Magyarország felvételén (forrás: Facebook).

Maróti Tamás így látta Budapestről: „Biztosan fényesebb volt mint a Vénusz, azaz -4. Keletre néző ablakban láttam, a jelenség végét. Felfénylett, és ott maradt a nyoma, tovább ment és felrobbant, de érdekes módon annak már nem maradt nyoma. Nagyjából 45 fok magasan lehetett mikor észrevettem, és kb. 30 fok magasan tűnt el. Budán A Thomám István utcából történt az észlelés.”

Nagyidai Tamás Egerből ezt tapasztalta: „Egerben is lehetett látni, pontosabban én csak a villanást észleltem – (narancs)sárga volt (lehet, hogy a lakótelepi ablakok visszatükröződése miatt). Hatalmas mennydörgésre számítottam, mert azt hittem, hogy egy nagyot villámlott, de annál valamivel tompább hangjelenség volt hallható.”

Etyekről Iván Zsófia így látta. „Mi is láttuk, Etyekről. Hihetetlen volt, hatalmas fénnyel, maga után füstfelhőt hagyva pár percig.”

Újvárosy Antal Jósvafőről írta:

„Hazafelé jövet Aggtelek határában jártunk, amikor hirtelen egy sárgás-fehér villanást láttunk az úton és az azt szegélyező fasoron. Traffipax, gondoltam, de 90-el mentünk, sehol egy lélek, se autó. Két perc múlva, már kifelé jövet a faluból, az anyósülésről szemléltem az eget, kerestem a Vénuszt, majd kb. 70-80 fok magasan egy”dugóhúzószerű kondenzcsíkra” lettem figyelmes (pont olyan, mint a fényképen). Különös volt a színe: leginkább az éjszakai világítófelhőkre hasonlított, elektromos kék színű volt.
Mikor hazaértem (Jósvafőre), egyik ismerősöm hívott, hogy kb. negyedórája feltűnő jelenséget látott magasan a Ny-i égen. Olyan volt, mint egy tűzijáték-rakéta, majd kb. egy perccel később dörrenést (lövés-szerű hangot, hangrobbanást hallott).
Ekkor állt össze a kép!!! Sajnos pontos időpontot egyikőnk sem jegyzett fel. Holnap találkozni fogok a jósvafői szemtanúval, – akit Sárkány Editnek hívnak – és igyekszem pontosítani a megfigyelést.
A kérdés még nyitott, ha közvetve is, de részesei voltunk egy szép kozmikus eseménynek.”
A tűzgömb felvillanása a Piszkés-tetői Obszervatórium teljeségbolt-kamerájának felvételén kb. 10 óra irányában, a képmező peremén. (Azért annyira kicsi a látszó mérete, mert a felvétel a teljes égboltot mutatja.)
A tűzgömb felvillanása a Piszkés-tetői Obszervatórium teljeségbolt-kamerájának felvételén kb. 10 óra irányában, a képmező peremén. (Azért annyira kicsi a látszó mérete, mert a felvétel a teljes égboltot mutatja.)
Dudás Petronella Csodádról fotózta a nyomot 19:34-kor. "A meteor robbanást egy fénycsóva kísérte, majd az az utáni füstcsóvát tudtam lefényképezni 19:34-kor Csobádon."
Dudás Petronella Csobádról fotózta a nyomot 19:34-kor. „A meteor robbanást egy fénycsóva kísérte, majd az azutáni füstcsóvát tudtam lefényképezni 19:34-kor Csobádon.”

 

Ifj.Kovács Géza vagyok Tiszadada községben (Szabolcs-Szatmár Bereg megye) lakom, s hobbim a természet, s különösen a naplemente fotózás. Ma este már épp eltettem a gépet, amikor úgy 19.35. - 19.40. között figyelmes lettem viszonylag alacsonyan suhanó lángoló meteoritra és a csíkra. Mire előkaptam a gépet már csak a csíkot fotózhattam, amit a felettünk tomboló erős szél már kicsit összekuszált.
Ifj.Kovács Géza vagyok, Tiszadada községben (Szabolcs-Szatmár Bereg megye) lakom, s hobbim a természet, s különösen a naplemente fotózás. Ma este már épp eltettem a gépet, amikor úgy 19.35. – 19.40. között figyelmes lettem egy viszonylag alacsonyan suhanó lángoló meteoritra és a csíkra. Mire előkaptam a gépet már csak a csíkot fotózhattam, amit a felettünk tomboló erős szél már kicsit összekuszált.

Nagy Sándor Dániel: „Pásztón láttuk, de hangot nem hallottunk, pontos idő nincs, de 19:30 körül volt. 1-2 másodpercet láttuk, aztán darabokra hullott, igen erőteljes fénye volt.”

2015.04.06. 19.30. Szikszó. Egy , vagy két villámlás szerű sárgás villanás után a következő "kondenz "csíkot fotóztunk Szikszó felett a zenittől kb 4-5 fokra nyugatra.A villanás után kb másfél-két percre két  hangrobbanást lehetett hallani.Számításaim szerint 30 km lehetett a meteor belépési pontja. A fotót ipoddal készítette Barna Virág.
2015.04.06. 19.30. Szikszó. Egy vagy két villámlás-szerű sárgás villanás után a következő „kondenzcsíkot” fotóztuk Szikszó felett a zenittől kb. 4-5 fokra nyugatra. A villanás után kb. másfél-két percre két hangrobbanást lehetett hallani. Számításaim szerint 30 km lehetett a meteor belépési pontja.
A fotót Ipoddal készítette Barna Virág.
Bodolóczki Dávid vagyok Sajószentpéterről. A barátnőmmel éppen sétáltattuk 19:30 perckor a kutyákat és egy nagy villanásra majd rá következő dörrenésre lettünk figyelmesek. Felnéztünk az égre és ez a látvány fogadott minket.
Bodolóczki Dávid vagyok Sajószentpéterről. A barátnőmmel éppen sétáltattuk 19:30 perckor a kutyákat és egy nagy villanásra, majd rákövetkező dörrenésre lettünk figyelmesek. Felnéztünk az égre és ez a látvány fogadott minket.
 A hétfö esti jelenségbőll, sajnos, a lényeget, nem tudtam megörökíteni, csak az utó "füstöt", aminek alsó két vaskosabb görbülete, a villanás után, kb 3 perccel, még aktívan "világított".
A hétfő esti jelenségből sajnos a lényeget nem tudtam megörökíteni, csak az „utófüstöt”, aminek alsó két vaskosabb görbülete a villanás után kb. 3 perccel még aktívan „világított”. Csík Botond

 

Hatalmas vakuvillanás ( mi is trafipaxra gyanakodtunk) majd az égen ilyen furcsa kondenzcsík szerű jel. Kb 2 perc múlva erős dörgéssel kísérve, majd elfújta a szél a nyomokat. B.J.
Hatalmas vakuvillanás ( mi is traffipaxra gyanakodtunk), majd az égen ilyen furcsa kondenzcsík szerű jel.
Kb. 2 perc múlva erős dörgéssel kísérve, majd elfújta a szél a nyomokat. B.J.
A mai napon körülbelül 19:31-kor Szerencsen az égen megláttam egy fémes színű fénycsóvát, ami égett. Ezután egy füstcsík húzódott az égen, ami nem ért le a földig, így valószínüleg már a levegőben felrobbant, Sajnos már csak a füstcsíkot tudtuk lefényképezni. (Kiss Bettina)
A mai napon körülbelül 19:31-kor Szerencsen az égen megláttam egy fémes színű fénycsóvát, ami égett. Ezután egy füstcsík húzódott az égen, ami nem ért le a földig, így valószínűleg már a levegőben felrobbant. Sajnos már csak a füstcsíkot tudtuk lefényképezni. (Kiss Bettina)
19ó 20 perc körül motorozás közben én is észleltem a tűzgömböt. Győr-Moson-Sopron megyében Páli községet elhagyva keleti irányba haladva láttam a 86-os úton az égbolton. Érdekes jelenség, látvány volt, mivel nálunk még világosabb az égbolt ez időben, mint az ország keleti régiójában. A horizonton 45°-nál kisebb szögben láttam beérkezni a meteort, fénycsóvát láttam viszonylag hosszan ( kb. 2 mp-ig),  az eltűnése szikrázással, nagy fényjelenséggel ért végett. Sajnálom, hogy a fejkamerám nem volt felszerelve. (Tóth Antal, Csorna)
19:31-kor készítettem két fotót. Azt hittem, hogy hullócsillag, bár szokatlanul fényes volt és rövid ideig "kondenzcsík" is maradt utána. Magyar Gábor, Nyíregyháza
19:31-kor készítettem két fotót. Azt hittem, hogy hullócsillag, bár szokatlanul fényes volt és rövid ideig „kondenzcsík” is maradt utána. Magyar Gábor, Nyíregyháza

 

A nyom Sajóecsegről, Tunyi László felvételén.
A nyom Sajóecsegről, Tunyi László felvételén.
Maczoné Szabó Renáta szintén Szerencsről küldte ezt a képet.
Maczoné Szabó Renáta szintén Szerencsről küldte ezt a képet.
Gulyás Erika Tiszaújvárosból fényképezte a nyomot.
Gulyás Erika Tiszaújvárosból fényképezte a nyomot.
Tóth Szabolcs Bekecsről így látta a nyomot.
Tóth Szabolcs Bekecsről így látta a nyomot.
1-2 perccel az esemény után készült a fotó Felsőtárkányban, a Várhegy utcából. A szomszédok szerint hangja is volt a jelenségnek. (Molnár Roland)
1-2 perccel az esemény után készült a fotó Felsőtárkányban, a Várhegy utcából. A szomszédok szerint hangja is volt a jelenségnek. (Molnár Roland)
Motkó Dániel Szerencsrő készített felvétele.
Motkó Dániel Szerencsről készített felvétele.

 

A kép Tiszalökön készült, a robbanás után kb. fél perccel. Az épületek beremegtek kb. két perccel az esemény után intenzív hanghatással. Kemény volt. (Gyarmati László)
A kép Tiszalökön készült, a robbanás után kb. fél perccel. Az épületek beremegtek kb. két perccel az esemény után intenzív hanghatással.
Kemény volt. (Gyarmati László)
Mi ezt láttuk fél nyolc körül Zilizen. Észak-Dél irányban készült a kép. Először egy sárga villanást láttunk, majd néhány perccel később egy erős robbanás szerű hang is követte. Lovász Ivett.
Mi ezt láttuk fél nyolc körül Zilizen. Észak-Dél irányban készült a kép. Először egy sárga villanást láttunk, majd néhány perccel később egy erős robbanásszerű hang is követte. Lovász Ivett.

Fenyvesi Máté, Budapest. „Olvastam a cikket a meteorról, amit Miskolc környékén láttak.
Én Budapestre, Kelenföldre érkeztem be vonattal ma 19:30 körül, és az állomástól nem messze, ÉK irányból az ég felől egy égő tűzcsóvát láttam, ami a föld felé érkezve megszűnt és hasonló fehér csík jelent meg az égen mint amit a miskolci képeken láttam.
Lehetséges, hogy én is meteort láttam? Képet nem csináltam, de többen látták, és csodálták az esetet.”

Borosné Belányi Éva részletfelvétele a tekergőző a nyomról, Miskolcról.
Borosné Belányi Éva részletfelvétele a tekergőző a nyomról, Miskolcról.
Áfra Gyula Mezőcsátról fotózta a nyomot.
Áfra Gyula Mezőcsátról fotózta a nyomot.
10 másodperccel a robbanás után készült kép Pétervásáráról. (Lázár László)
10 másodperccel a robbanás után készült kép Pétervásáráról. (Lázár László)
Újabb kép Miskolcról, ezúttal Miakits Gábortól.
Újabb kép Miskolcról, ezúttal Miakits Gábortól.
Kocsis Gábor sorozatfelvétele szépen mutatja a nyom alakjának változását.
Kocsis Gábor sorozatfelvétele szépen mutatja a nyom alakjának változását Miskolcról, a Selyemrét utcából.
Tóth Vivien Tállyáról fotózott. A jobbra látható fényes "csillag" a Vénusz bolygó.
Tóth Vivien Tállyáról fotózott. A jobbra látható fényes „csillag” a Vénusz bolygó.
Baskó, Hegedüs Viktória.
Baskó, Hegedüs Viktória.
Görbeháza, Csimaz Zsolt.
Görbeháza, Csimaz Zsolt.
Ilyó Kovács István felvétele Miskolcról.
Ilyó Kovács István felvétele Miskolcról.

 

Csányi Bence felvétele.
Csányi Bence felvétele Kistokajból készült.

Király Mónika: „Pátyon is láttuk a tűzijátékhoz hasonlító fénycsóvát nyolc óra előtt, keleti irányban, de érdekes, hogy hangja nem volt. Olyan kondenzcsíkot hagyott maga után, mint egy cirkáló repülő.”

Szabó József Tápószecsőről kapta lencsevégre a nyomot. Innen jóval halványabbnak és kisebb méretűnek is látszott, mint Miskolc térségébeől.
Szabó József Tápószecsőről kapta lencsevégre a nyomot. Innen jóval halványabbnak és kisebb méretűnek is látszott, mint Miskolc térségéből.
Gaál Zite, Szegi. A nyomtól jobbra a Vénusz látható. "Véletlenszerű volt, hogy éppen kint voltam és felnéztem az égre. Először azt gondoltam, valaki jelzőrakétát lőtt fel és éppen leszállóágban van. Nos nem tudom miért ez ugrott be, talán az éles fénye miatt. Csak egy pillanat volt, amikor azt gondoltam, ez tüzijáték.A hullócsillag azért nem jutott eszembe, mert még világos volt, és túl közelinek tünt. A fénye fehér volt. Hang semmi. Mire észbekaptam, és beszaladtam a táblagépért, amivel végül is fényképeztem, nyilván már elmúlt az egész csodálatos jelenség."
Gaál Zita, Szegi. A nyomtól jobbra a Vénusz látható. „Véletlenszerű volt, hogy éppen kint voltam és felnéztem az
égre. Először azt gondoltam, valaki jelzőrakétát lőtt fel és éppen leszállóágban van. Nos, nem tudom miért ez ugrott be, talán az éles fénye miatt. Csak egy pillanat volt, amikor azt gondoltam, ez tűzijáték. A hullócsillag azért nem jutott eszembe, mert még világos volt, és túl közelinek tűnt. A fénye fehér volt. Hang semmi. Mire észbe kaptam, és beszaladtam a táblagépért, amivel végül is fényképeztem, nyilván már elmúlt az egész csodálatos jelenség.”
Severnyák Bence Miskolcról örökítette meg a jelenséget.
Severnyák Bence Miskolcról örökítette meg a jelenséget.

Barna Ignác, Kóka: „Kóka község temetőjének legmagasabb pontján levő Margit-kápolna melletti szőlőskert végén haladtam kb. északkeleti irányban, hogy a domb kissé meredek pereméről (47.491502; 19.589843) még a sötétség beállta előtt szemügyre vegyem a Mátra kontúrját. Az utolsó méternél járva vettem észre a jelenséget kb. 19.29-kor. Erős, világos fényt adva száguldott a meteor nyílegyenes pályán, közel függőlegesen, a zenit felől a láthatár felé, kb. északkeleti irányban. A fényjelenséget kb. 60 fokos szögnél vettem észre és kb. 30-35 foknál szűnt meg. (Közbevetve jegyzem meg: számomra úgy tűnt, hogy az Alföld felől az Északi középhegység felé halad a meteor. Csak az olvasott észleletekből tudtam meg, hogy fordítva, Szlovákia felől érkezett Magyarországra. Nyilván oldalsó szemlélők számára egyértelmű az irány.) A meteor fénypontként haladva húzott fénycsíkot. A fénypont haladása közben kissé növekedett, a fénycsík pedig enyhén vastagodott. Az egész fénycsíknak kb. 90-95 %-os felépülésekor robbanhatott szét a meteor, ugyanis ekkor 2-3 szikraszerű oldalirányú ág jelent meg egy pillanatra, egy kicsivel hosszabb szikra az eredeti haladási irányba futott tovább, majd kihunyt az egész. Bő másodpercnyi időre becsülöm a jelenség idejét. Kb. egy perc elteltével még szinte változatlan volt a fehér égéstermék csík, de utána kezdett lassan kígyózó alakot felvenni, a csík szélesedett. A harmadik perc után a kígyóból „kacskaringó” lett, amely függőleges irányban (elsősorban alulról felfelé) rövidült (zömült), oldalirányban szélesedett, a csík maga vastagabb és oszlóbb lett. 19.38-kor már inkább csak két oszlóban és halványodóban levő pamacs volt szabad szemmel látható. Hozzáfűzöm még, hogy a becsült értékek igen pontatlanok lehetnek, a feljegyzés pedig több, mint 24 óra elteltével készült.”

Timár Gábor (ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszék):

„A hétfő (6-a) esti észak-magyarországi tűzgömb becsült robbanási pozíciója alatti pont (saját és Molnár Gábor kollégám egymástól függetlenül elvégzett becslései, amelyek egymástól vízszintesen 1,5 kilométerre tértek el, alapján): a Bükkben, Lillafüredtől nyugatra, a Garadna-völgyben, Ómassa és Újmassa között volt. A számítást a KECS, LTVH, PENC és AMBH szeizmológiai állomásokon észlelt dörrenési időpontok alapján végeztük el 280 és 292 m/s átlagos hangterjedési sebességgel. A vízszintes pozícióhiba ezekből az adatokból kb. 5 km.

A robbanás magassága nem becsülhető ezekből az adatokból, a felhasznált állomások közül 3 távolsága meghaladja a 100 kilométert. A robbanás 17:30:00 és 17:30:40 UTC között történt (a későbbi időponthoz 10, a korábbihoz 30 kilométeres robbanási magasság tartozik, ennek eldöntése a maradványfüst adott helyekről történő horizont feletti észlelési magasságaiból lesz becsülhető).” Forrás: FB

A Magyar Csillagászati Egyesület várja a további beszámolókat az mcse@mcse.hu e-mail címen, illetve a Facebookon.

Kérjük, támogassa munkánkat tagdíjával, önkéntes munkájával, az SZJA 1%-ával!

20130423-egyszazalek

 

Hozzászólás

hozzászólás