Óriás napviharok kialakulását vizsgáló kisműholdas flottát tervez a NASA

3933

Hatalmas napviharok kialakulását és a planetáris térben való terjedését fogja kutatni a legújabb NASA küldetés. Segítségével a Naprendszer működésén túl, a Holdra, illetve Marsra utazó űrhajósok védelméről, valamint a Nap sugárzásának az űrbéli környezetre gyakorolt hatásáról is többet fogunk megtudni.

Hatalmas napkitörés illusztrációja, melynek kialakulását, terjedését az új NASA SunRISE küldetésben fogják részletesen kutatni. Az ilyen napviharok bolygóközi térre gyakorolt hatásának megértésével megvédhetjük az űrhajósokat, valamint az űreszközöket is. (© NASA)

Az új küldetés a Sun Radio Interferometer Space Experiment (SunRISE) nevet kapta, működése közben pedig hat darab CubeSat fog együtt egy nagy rádióteleszkópot alkotva működni. A SunRISE pontos tervezésére, megépítésére és útnak indítására 62,6 millió dollár támogatást kaptak, a várható indulás legkorábbi dátuma pedig 2023. július 1-je.

A SunRISE 2017 augusztusában került először kiválasztásra kettő Missions of Opportunity pályázat egyikeként, ekkor a 11 hónapos küldetés koncepció tanulmány fázisába léphetett. A Justin Kasper (University of Michigan) vezette tanulmányt 2019 februárjában 1 évvel meghosszabbították. Nicky Fox, a NASA napfizikai részlegének vezetője különösen örül az új küldetésnek, ugyanis szerinte minél többet tudunk a Nap kitöréseiről és az űridőjárásról, annál jobban meg tudjuk védeni az űrhajósainkat és űreszközeinket.

A küldetésterv szerint hat darab, napelemes CubeSat (melyek mindegyike körülbelül kenyérpirító méretű) szimultán alacsony frekvenciájú rádiófelvételeket készít majd a Nap aktivitásáról, melyeket a NASA Deep Space Network-ön keresztül fognak megosztani. A CubeSat-okból álló konstelláció egymástól 10 km távolságra kering majd a Föld légköre felett, amely egyébként nem engedi át a SunRISE által vizsgált rádiótartományt. A hat CubeSat felvételeiből 3D térképek készíthetők, így pontosan látható lesz, hol keletkeznek a hatalmas napkitörések, illetve hogyan változnak, ahogyan az űrben kitágulva továbbterjednek. Ezzel azt is megérhetjük majd, mi indítja be és mi gyorsítja fel ezeket az óriási részecskeáramokat. Mindemellett a hat űreszköz közösen elsőként fogja elkészíteni a Napból a bolygóközi térbe nyúló, mágneses erővonalak térképét.

A NASA JPL illusztrációja egy SunRISE CubeSat műholdról. (© NASA JPL, SunRISE)

A NASA Missions of Opportunity küldetéseinek célja olyan kis költségvetésű, új tudományos missziók indítása, melyek már korábban jóváhagyott, nagyobb volumenű űrkutatási küldetésekkel együtt tudnak elindulni (egyfajta társutasként a másik űreszköz hátán). A SunRISE a Maxar cég (Westminster, Colorado) kereskedelmi műholdján fog utazni a Payload Orbital Delivery System (PODS) technikát kihasználva. Mikor a fő műhold pályára áll, kiengedi a hat SunRISE űrszondát, utána pedig folytathatja eredeti küldetését. A hat darab kis űreszköz pedig elindulhat a Nap eddig még sosem látott mélységű kutatásának útján.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás