Pókszemek az űrben

3741

Sajnos nem juthatunk fel mind a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, az űrhajósok viszont keményen dolgoznak rajta, hogy az élmény eljuthasson hozzánk „földi” emberekhez is. Az egyik ilyen az ISS Experience címre keresztelt virtuális valóság (VR) filmprojektjük.

A Nemzetközi Űrállomás mindennapjait megörökítő VR kamera, melynek felvételeivel mi is megtapasztalhatjuk kicsit, milyen lehet űrhajósnak lenni. (©NASA)

A képen Jessica Meir űrhajós bal oldalán látható a Z-CAM V1 Pro Cinematic kamera, mely 2018 decemberében került az űrállomásra. Kiváló minőségű 360 fokos felvételeket készít, hogy a virtuális valóságban mi is átélhessük kicsit az űrállomás mindennapjait. Az ISS Experience egyszerre kereskedelmi projekt és technológiai demonstráció is, fejlesztéséért pedig a TIME-mal együttműködő Felix and Paul Studios felel, valamint a fedélzeten zajló minden, nem tudományos kutatást vezető US ISS National Laboratory. A VR sorozaton keresztül igyekeznek az űrbe utaztatni a nézőket, hogy kicsit úgy érezhessük, mi is tagjai vagyunk a küldetésen dolgozó legénységnek.

Az állomáson levő kamera minden héten akár 4 órányi felvételt is készít, amiket heti, kétheti rendszerességgel mentenek le róla merevlemezekre. Az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósai, Luca Parmitano, Thomas Pesquet, Samantha Cristoforetti és Alexander Gerst beszélgettek a projektről, többek között arról is, hogy figyelni kell, nehogy valamilyen objektummal eltakarják a kamera valamelyik lencséjét. A teljes beszélgetés az alábbi, angol nyelvű videóban meg is tekinthető.

A projektet meghosszabbították, idén és a következő években ugyanis szeretnének űrséta közben is felvételeket készíteni. Mielőtt azonban a VR kamerát kivihetnék, előbb egy-két kihívást még meg kell oldani; például valamilyen erőforrásra van szükség, a kamera ugyanis jelenleg be van dugva, hogy működni tudjon. Ha sikerül azonban minden problémára választ találni, olyan ezidáig elképzelhetetlen mélységben láthatunk majd bele az űrhajósok napjaiba, amiről korábban álmodni sem merhettünk.

Forrás: ESA

Hozzászólás

hozzászólás