75 éve született Szentmártoni Béla

1137

Szentmártoni Béla (1931-1988) 1971-ben alapította meg az Albireo Amatőrcsillagász Klubot, és majdnem 15 éven keresztül szerkesztette az Albireo c. amatőrcsillagászati lapot. Az észlelések közlésével és azzal, hogy térképekkel, segédanyagokkal látta el az amatőrcsillagászokat, nagymértékben hozzájárult a hetvenes, nyolcvanas évek amatőr életének fellendüléséhez. Számtalan fordítást készített, és szoros kapcsolatokat épített ki külföldi szervezetekkel. Eredményei elismeréseként a Nemzetközi Csillagászati Unió 1994-ben kisbolygót nevezett el róla. A (3427) Szentmártoni jelzésű kisbolygót Kulin György fedezte fel 1938. január 6-án.

A megemlékezés résztvevői Szentmártoni Béla szülőháza előtt, Hencsén.

Február 4-én délelőtt a kaposvári és a zalaegerszegi amatőrcsillagászok találkozójának kiegészítéseként több mint 25 amatőr gyűlt össze a Somogy megyi Hencsén, hogy megemlékezzenek Szentmártoni Béla születésének 75. évfordulójáról. A megemlékezésre Budapestről, Hegyhátsálról és Pécsről is érkeztek vendégek. A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) és Kaposvári Csoportja, a Vega Csillagászati Egyesület és a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány helyezte  el az emlékezés koszorúit a napórával díszített síremléken, ezután Mizser Attila, az MCSE főtitkára mondott beszédet a múlt század kiemelkedő amatőrcsillagászáról.

A megemlékezések a közeli Bárdudvarnokon folytatódtak, ahol az MCSE elnöke, Kolláth Zoltán látta vendégül az amatőrcsillagászokat. A Szentmártoni Bélával  kapcsolatos emlékek felidézése után beszámolót hallhattunk a kaposvári és a zalaegerszegi amatőrcsillagászat helyzetéről, valamit a meteorok panelkamerás megfigyeléséről és a csillagok hangjáról. Az MCSE Csillagászattörténeti Szakcsoportja várhatóan ez év folyamán emlékkötetet állít össze Szentmártoni Béláról, melyben a teljes bibliográfia mellett cikkek, megemlékezések is helyet kapnak.

Szentmártoni Béla napórával díszített sírját a Göncöl Társaság készíttette el 1989-ben

 

Szentmártoni Béla Budakeszin, barátja, Mogyorósi Imre távcsövével

Az Albireo Amatőrcsillagász Klub honlapján: Szentmártoni Béla emlékoldal

Hozzászólás

hozzászólás