A téli égbolt csillagai

2214

Január 25-én, szombaton tartjuk évnyitó csillagnéző sétánkat a Budai-hegységben. Ezúttal a Virágos-nyereg környékére tervezünk egy 5-6 kilométeres esti kirándulást.

Találkozunk 16.00-kor a 137-es busz Erdőalja úti megállójában, a buszfordulónál. (A Hedvig utca után kell leszállni.)  Koordináták:47.559978 É, 19.004266 K

20140112_terkep

A kék kereszt jelzésen elmegyünk a Virágos-nyeregig. A büfé nyitva lesz. Szomjoltás után az alkonyatban teszünk egy sétát a Vihar-hegy és a Hármashatár-hegy lábainál. Elmegyünk az Újlaki-hegy alatt lévő úgynevezett „felső hangárig”, amelyet ma a siklóernyősök birtokolnak. A hangár pontos észak-déli tájolásával segíti a tájékozódást. A hangár mai állapota siralmas, de vidáman leng a tetején a szélzsák. Az oldalán a szerencsétlenül járt repülők emléktábláival találkozhatunk.

Ez a  környék a Budai-hegység egyik legszebb területe. Csodálatos a panoráma. Látszik innen a Hárs-hegy, János-hegy, Remete-hegy  stb… A hegyek hatalmas síkságot ölelnek körbe koszorú alakban, ennek egy részén a középkorban Gercse település állt. Helyén ma a természet által nagyrészt visszahódított bokros-fás-mezős terület található.

20140112_tajkep

Az egykori házak helyére szántáskor a hegyek lábainál felfedezhető sötétebb foltok engednek következtetni. Ezt a hatalmas terület ma a kocogók, lovasok, biciklisek, kirándulók kedvelt helye.
Csillagászati szempontból azért kedvező, mert a hegyek eltakarják Budapestet, így a főváros fényszennyezéséből kevesebb jut erre a területre. Az erdő nélküli hatalmas síkság kiválóan alkalmas észlelésre. Reméljük, derült ég lesz, és meg tudjuk nézni a felkelő Jupitert és a téli égbolt csillagképeit. Ismét lesz csillagászati kvíz, és beszélgetünk a fényszennyezésről is.

Ajánlott felszerelés: zseblámpa, és ha van, binokulár.
A túrán a részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés nem szükséges. Ha felhős az ég, akkor is elindulunk. A séta csak eső esetén marad el.

Minden érdeklődőt szeretettel vár a túravezető: Kerényi Lilla

Hozzászólás

hozzászólás