Csillagász és környezetfizikai képzések indulnak Szombathelyen

1932

A 2014/15-ös tanévtől kezdődően már a szombathelyi NyME-TTK-n is lehetőség lesz csillagászat szakirányú BSc, illetve környezetfizikai doktori képzésekre jelentkezni. Utóbbi program a nemrég “Sötét Égbolt Védelmezője” díjjal kitüntetett Dr. Kolláth Zoltán vezetésével jött létre.

Tovább bővül a hazai felsőoktatás csillagászattal, illetve a hozzá közel álló tudományágakkal foglalkozó palettája. Csillagászatot eddig csak az ELTE-n, illetve a Szegedi Tudományegyetemen lehetett tanulni. A következő tanévtől azonban a nyugati országrészben is elérhetővé válik ilyen képzés, legalábbis BSc szinten. A Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kara (az egykori Berzsenyi Dániel Főiskola utóda) a fizika alapszakon hirdet meg csillagászati szakirányt. A képzés ideális lehetőség mindazok számára, akik mélyebb tudásra vágynak az Univerzum titkait illetően, de Szegedet vagy Budapestet túl távolinak, túl zajosnak vagy túl drágának találják.

20140130_nymehir_kep1
Képek forrása: Panoramio; Mitre Zoltán; szombathely.hu.

A szakirány az általános fizikai ismeretek mellett kiterjedt csillagászati alapismereteket is nyújt, a klasszikus területeken túl az új kutatási eredményeket is megismerhetik a hallgatók. A Karon több labor, egy kis planetárium és egy oktatótávcső is rendelkezésre áll. Az épület tetején található Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló egy 15 cm-es lencsés távcsővel és egy digitális kamerával van felszerelve, de rendelkezik hidrogén-alfa és kalcium színképvonalakban áteresztő naptávcsövekkel is. A szakirány tananyaga megfelelő felkészítést nyújt az ELTE-n és Szegeden elérhető csillagász mesterszakok felvételi tematikájához. A kutatás iránt fogékony, tehetséges hallgatók már az alapképzés alatt is megismerkedhetnek a tudományos munkával. De a szakirány azok számára is jó lehetőség, akik érdeklődnek ugyan a csillagászat iránt, de nem feltétlen a kutatói pályát választanák. A tapasztalatok alapján a csillagász végzettségű hallgatók a fizikai, matematikai, statisztikai és programozási tudásuk alapján jó eséllyel helyezkednek el a versenyszférában is. A szakirányú képzettség jó ajánlólevél lehet a fizika alapszakos diploma mellé is.

20140130_nymehir_kep2
Képek forrása: Mitre Zoltán; Czika László.

A másik újonnan induló képzés az NyME Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskolája palettáján megjelenő Környezetfizika Program. A környezetfizika a minket körülvevő természetes és mesterséges környezet fizikai leírásának tudománya. Az új PhD program egyik fő profilja a fényszennyezés vizsgálata. A jelentkező választhat, hogy inkább a környezet, a terepi munka az erőssége, vagy fizikai oldal és a számítógépes modellezés érdekli inkább. A képzés minőségét garantálja, hogy a doktori program vezetője Dr. Kolláth Zoltán, a téma egyik hazai élharcosa, akit az International Dark Sky Association (Nemzetközi Csillagos Égbolt Szövetség, IDA) közgyűlése 2013-ban „Dark Sky Defender Award” („Sötét Égbolt Védelmezője”) díjjal jutalmazott.

20140130_nymehir_kep3

A díjat azok a személyek vagy szervezetek kaphatják meg, akik tevékenységükkel jelentősen segítik az IDA azon küldetését, hogy megőrizzék az éjszakai égboltot a minőségi kültéri világítás létrejöttének elősegítésével. Kolláth Zoltán kitüntetését a teljes égboltot lefedő képfeldolgozási eljárásáért kapta, amelyet a hazai csillagoségbolt-parkok fényszennyezésének felméréséhez fejlesztett ki. A módszerrel további magyarországi felméréseket is terveznek, a most meghirdetett doktori program kereteiben pedig újabb tudományos kutatások is lehetővé válhatnak a témában.

Szeretettel várjuk Szombathelyen a csillagászat, illetve környezetfizika iránt érdeklődő, leendő hallgatókat. Szeptemberben találkozunk!

Hozzászólás

hozzászólás