Csillagséták nemzeti parkjainkban

1308

Május 24-én, az Európai Nemzeti Parkok Napján 11 tematikus túrán szakképzett túravezetők segítségével az éjszakai égboltot lehet tanulmányozni.

A tavaszi égbolttal ismertetik meg az érdeklődőket a magyar nemzeti parkok május 24-én, az Európai Nemzeti Parkok Napján; a tizenegy tematikus túrán szakképzett túravezetők segítségével az éjszakai égboltot lehet tanulmányozni.

A csillagséták programsorozaton a látogatók az égbolt mellett a nemzeti parkok éjszakai világát is jobban megismerhetik, hiszen az állatvilág egy része ilyenkor éled. A magyar nemzeti parkokban a csillagles mindenhol része a kínálatnak, ez egészül ki változatos, speciális helyi elemekkel – olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban például az egyik túrán kisvasutazással és madármegfigyeléssel egybekötött csillagászati bemutatót tartanak, a másikon pedig még világosban bemutatják a 2011-ben Az év ökoturisztikai tanösvénye címmel elismert ártéri sétautat, majd sötétedés után a Göbén, a Tisza egyik holtágán csónakból figyelhetik meg az eget a résztvevők.


Csillagséták nemzeti parkjainkban. A kedvcsináló videót Kolláth Zoltán, az MCSE elnöke készítette. A csillagséták „intézményét” Kolláth Zoltán vezette be Magyarországon, 2009-ben, A Csillagászat Nemzetközi Évében.

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz lesz az est főszereplője, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban pedig csillagászattörténeti kiállítás is megtekinthető a csillagséta előtt.

A túrák részletes listáját itt lehet letölteni. A bemutatók lebonyolításában a Magyar Csillagászat Egyesület tagjai is részt vesznek.

A programra az Európai Nemzeti Parkok Napján kerül sor; május 24-én az 1909-ben Svédországban ezen a napon alapított első kilenc európai nemzeti parkra emlékeznek.

Hozzászólás

hozzászólás