Föld körüli pályán az IMAX moziban

2968

Május elején kezdték vetíteni az Űrállomás 3D (Space Station 3D) című filmet a budapesti Arena Plázában. A film csak itt tekinthető meg, ugyanis speciális technológia szükséges hozzá: egy háromdimenziós filmekhez alkalmas mozi. A szinkronizált amerikai film a Nemzetközi Űrállomás épülésének korai fázisába nyújt bepillantást mintegy 47 percen keresztül.

A néző valójában két filmet lát, amelyeket egymáshoz képest eltérő szögből rögzítettek. A rendszer kihasználja az emberi szem azon tulajdonságát, hogy kissé eltérő irányban lévő képekre fókuszálva képes azok távolságát érzékelni. A két film azonban egyszerűen egymásra vetítve szellemképesnek mutatkozna. Ebben segít a szemüveg, amely elengedhetetlen kellék: a két filmet vetítő fénysugarak ugyanis egymáshoz képest merőlegesen polarizáltak. Ezeket két, egymásra merőleges polarizált irányú szűrővel sikerül szétválasztani, és egyiket csak a jobb, a másikat pedig csak a bal szembe juttatni – az agyban pedig kialakul a térhatású kép.

 

A vászon emellett hatalmas, így még egy hagyományos film is igen látványos rajta. A mozi műsorfüzete egyetlen csillagászati és űrkutatási vonatkozású filmet kínál: a Nemzetközi Űrállomás építéséről szólót. A forgatáshoz természetesen egy speciális kamerát vittek fel Föld körüli pályára, és az ezredforduló után két és fél éven keresztül tartott a műsor elkészítése.

A film látványosan mutatja be a Föld körüli keringés során az asztronauták elé táruló látványt, valamint az űrállomás belső életét. A súlytalanságban lévő űrhajósok hétköznapjaiba is bepillanthatnak a nézők: miként esznek, mosdanak, alszanak az ISS fedélzetén. Utóbbi az állomáson kívül rögzített felvételeken jól láthatóan még messze nem épült ki, mindössze néhány eleme keringett fent a film készítésének idején.

 

 

A térhatású műsor látványosan mutatja be, milyen kép tárulhat az érdeklődő elé bolygónk körül keringve. Az IMAX mozi oktatási célra is ajánlja a műsort, ami érthető is, mivel egy fiatalt megragad a látvány, és elképzelhető, hogy befolyásolja majd a pályaválasztásában. A fordítókat dicséri az egzakt magyar változat – azonban a szakkifejezések sajnos nem mindig követik az itthon használtakat, amit egy szakmai lektorálás könnyen megoldott volna. Mindent összevetve nem csak az egyszerű érdeklődőknek, de a pedagógusoknak is ajánljuk a műsort, amelyre diákjaikat jelentős kedvezménnyel elvihetik. Az élmény felejthetetlen – de a filmet egy rövid, szakmai magyarázattal a tanórán feltétlenül szükséges kiegészíteni, legalább ejtsünk néhány szót arról, hogy például mi is az a súlytalanság.

Hozzászólás

hozzászólás