Globe at Night 2009 – kapcsolódj be Te is a fényszennyezés felmérésébe!

1286

Amennyiben olyan helyen, irányban és időszakban világítunk, ahol és amikor a fényre nincs szükség, vagy kevesebb megvilágítás is elegendő lenne, akkor feleslegesen fogyasztunk energiát. Ez a fényszennyezés fő ismérve, de a jelenség nagyon összetett és több formáját is megtaláljuk. Szükségünk van a fényre, de amennyire csak lehet, a zavaró fényeket el kell kerülni. A jelenség könnyen tetten érhető az égbolt mesterséges kifényesedésében. A zavaró fény súlyos gondot okoz az élővilágban is: megzavarja az állatok tájékozódását vagy felborítja életritmusukat.

A fényszennyezés-felmérés célja, hogy megismerjük, felmérhessük a jelenlegi helyzetet szerte a földgolyón. E kutatómunkába bárki bekapcsolódhat. A feladat roppant egyszerű: egy csillagtérkép-sorozat segítségével (melynek lapjai különböző fényszennyezettségi értékekre készültek) kell megállapítani a probléma súlyosságát. Az eredményeket egy internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba.

Az elmúlt évben közel hétezer adat érkezett be a nemzetközi gyűjtőközpontba a világ különböző pontjairól, hazánkból 380. Ezzel a beküldött adatok mennyisége szerint második helyen végzett Magyarország. Mindössze az Egyesült Államok (akik az adatok zömét termelték 4806 megfigyeléssel) előzött meg minket a megfigyelések számában. Felhívásunknak köszönhetően számos adatot kaptunk határainkon túli magyaroktól is.

Az akciónak köszönhetően nem csak számszerű adatokat nyerünk az égbolt állapotáról, hanem — ami még fontosabb — felhívjuk az emberek figyelmét a környezet­szennyezés ezen formájára is. A magyar résztvevők számára ajánljuk a részletes megfigyelési útmutató letöltését.

Linkajánló:

Magyar fényszennyezés oldalak
A Globe at Night hivatalos oldala (angolul)

Hozzászólás

hozzászólás