Kaposvárra érkezik a világ éjszakai arca

919

A világ éjszakai arcát bemutató vándorkiállítás a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának meghívására a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumba érkezik, ahol december negyedikétől tekinthető meg.

A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 keretében a csillagászati tájképekből álló kollekció harminc országban fordult meg nagy sikerrel. A tárlat hazánkban október folyamán a Nemzeti Múzeumban debütált és szépszámú látogatói kört vonzott. A "The World At Night" nemzetközileg elismert fotósokból álló társaság ars poeticája ("a csillagászat és a földrajz egysége a fényképezőgép objektívjén keresztül") úgy tűnik, megtette a hatását: a képek mindhárom említett témakör érdeklődését felkeltették.

Fotó: Babak Tafreshi/Twanight.org

A kiállításon ötven kép kerül közszemlére, amelynek keretében igyekszünk áttekintést adni a TWAN fotósainak munkájából. Mindenki magával hozza nemzetének (görög, francia, spanyol, japán, amerikai, ausztrál, svéd, magyar, német, koreai, finn, iráni, kanadai, török, orosz) kulturális örökségét és egyéni fényképezési stílusát. Megtekinthetjük majd az amerikai nemzeti parkok felett ívelő Tejutat, iráni, török tájak és csillagképek együttesének kompozícióját, a világ nagy obszervatóriumainak látványát
csillagos égi háttérrel, Földünk déli féltekéje felett ragyogó konstellációkat, az UNESCO Világörökségeinek éjszakai arcát, valamint a szemünknek oly’ kedves hazai tájakat, csillagos égboltot. Ez utóbbi képek a társaság magyar tagja, Ladányi Tamás jóvoltából láthatók.

Megnyitó: december 4. 17h
A kiállítást megnyitja: Dr. Kolláth Zoltán – a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke

Hozzászólás

hozzászólás