Múzeumok Éjszakája június 20-án

741

A Magyarországon 2003 óta megrendezett Múzeumok Éjszakája az ország egyik legnépszerűbb kulturális eseménye. Számunkra azért különösen érdekes és értékes ez az esemény, mert hazánkban a Szent Iván éjhez, vagyis a legrövidebb éjszakához legközelebb eső szombaton tartják; idén ez a nap június 20-ára esik. Idén is számos helyszínen vehetnek részt az éjszakázók távcsöves bemutatón.

Szent Iván éj az év legrövidebb éjszakája az északi féltekén, hazánkban ilyenkor alig néhány óráig tart a sötétség. A Nap messze északnyugaton nyugszik, alig kerül az északi horizont alá, és északkeleten kel. Majdnem este 11-ig fénylik a horizont alja, és hajnali 3-kor már világosodik is. A nappalok hosszának éves váltakozását a Föld forgástengelyének ferdesége okozza. Ha a forgástengelyünk merőleges lenne a Nap körüli keringésünk síkjára, minden nap egyforma hosszú lenne. Mivel azonban a forgástengely 23,5 fokkal elbillent, a Nap körüli keringés során hol az egyik, hol a másik féltekénket fordítjuk csillagunk felé. Szent Iván éjjelén (pontosabban a nyári napforduló idején) az északi félteke dől legjobban a Nap felé, így hazánkat is ilyenkor éri a legtöbb napfény, a Nap ekkor delel legmagasabban egünkön. Ez a nap június 21-ére vagy 22-ére esik, ami két-három nappal megelőzi a június 24-ei Iván napot. Az eltérés oka, hogy a Föld forgástengelye lassan változtatja térbeli helyzetét, így a legmagasabb napállás időpontja évente 24 percet eltolódik. Amikor Szent Iván éjjelének hagyománya kialakult, még június 24-ére esett a legrövidebb éjszaka.

A Polaris Csillagvizsgáló ezen az estén zárva tart, munkatársaink a budapesti helyszíneken tartanak távcsöves bemutatót.  

Távcsöves bemutatók a Múzeumok éjszakáján

Budapest: Aquincumi Múzeum, BME Könyvtár, ELTE Egyetemi Könyvtár, Országos Széchényi Könyvtár, Közlekedési Múzeum (Petőfi Csarnok)
Baja: Bemutató Csillagvizsgáló (Tóth Kálmán u. 19.), Éber Emlékház (Jókai u. 19.)
Debrecen: Mű-Terem Galéria
Dunaújváros: Intercisa Múzeum, Római Kőtár
Esztergom: Vármúzeum, Lipót-terasz
Gyöngyös: Mátra Múzeum
Győr: Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló
Jászberény: Jász Múzeum
Kaposvár: Rippl-Rónai Múzeum (Fő utca 10.)
Kecskemét: Kecskeméti Planetárium
Kecskemét: Erdei Ferenc Kulturális Központ
Kiskőrös: Közúti Szakgyűjtemény
Kisnána: Vár
Mosonmagyaróvár: III. Voluta Fesztivál
Pécs: Természettudományi Múzeum (Szabadság u. 2.)
Szarvas: Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpontja
Szeged: Csillagvizsgáló
Tata: Posztoczky Csillagvizsgáló
Tatabánya: Tatabányai Múzeum (Közművelődés Háza)

Hozzászólás

hozzászólás