Napfogyatkozzunk együtt Tarjánban!

926

Idei távcsöves találkozónkat ismét a Gerecsében tartjuk, tavalyi helyszínünkön, a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborban július 31-augusztus 3. között. A táborba várjuk a csillagászat iránt érdeklődő minden korosztályt, az 1 évestől a 99 évesig.
Az autóval és Volán járatokkal egyaránt jól megközelíthető táborhely
Tarján községtől 2 km-re D-re található, a Tatabánya-Tarján műút
mellett, kb. 300 m tengerszint feletti magasságban. A helyszín
közvetlen zavaró fényektől mentes, óriási "észlelőréteken"
használhatjuk távcsöveinket.

A tábor fénypontja az augusztus 1-jei részleges napfogyatkozás lesz. A fogyatkozást a legkorszerűbb távcsövek segítségével, teljesen biztonságos módon tudjuk megfigyelni, egyúttal lehetőségünk lesz összehasonlítani a különböző típusú naptávcsöveket és szűrési módszereket. A fogyatkozás Tarjánból nézve 11:02-kor kezdődik és bő háromnegyed óra alatt, 11:49-re éri el maximális fázisát. Ekkor a napkorong 19%-át fogja eltakarni a Hold. A fogyatkozás 12:37-kor ér véget.

Kis szerencsével másnap megfigyelhetjük a Vénusz és az esti égen feltűnő korai holdsarló együttállását. Az éjszaka megfigyelések során belepillanthatunk az ország legnagyobb amatőr kézben lévő távcsövébe is, amely a legközelebbi galaxisok halmazainak, ködeinek és csillagainak tanulmányozására is lehetőséget nyújt.

 

A Kisalföldi Óriás körül még nappal is nagy a tumultus.

A nehezen megfigyelhető Vénusszal szemben a Jupiter egész éjszaka beragyogja a déli égboltot. Legismertebb alakzata, a Nagy Vörös Folt a minap zilált szét egy kisebb vihart, melynek maradványát kis szerencsével megfigyelhetjük majd. Ezen kívül még egy légörvény, a Kis Vörös Foltnak vagy Vörös Folt Juniornak nevezett ovál is várja sorsát, bár mostanában éppen távolodóban van nagyméretű és veszélyes testvérétől.

augusztus 1.    01:55 UT
augusztus 1.    21:46 UT
augusztus 3.    23:25 UT

 A Nagy vörös folt CM-átmenetei az MTT ’08 idején

Augusztus 1-jén láthatjuk majd az Io és árnyéka átvonulását a bolygó előtt, 2-án éjszaka pedig mind a négy Galilei-féle hold a bolygó keleti oldalán fog sorakozni. A Naprendszer királya mellett a két távoli planéta, az Uránusz és Neptunusz, illetve holdjaik megfigyelésére is mód nyílik, hiszen csaknem egész éjszaka láthatóak a Vízöntő és a Bak csillagképekben. A nosztalgia iránt fogékonyak a lefokozott Pluto törpebolygót is kihalászhatják a Sagittarius csillagainak tengeréből.

 

A Jupiter a Cassini-szonda felvételén (NASA)

A Naprendszer kaméleonjai az üstökösök, melyekből akár egy tucatot is láthatunk a táborban felsorakoztatott nagyméretű távcsövekkel. A hajnali égen mutatkozó C/2007 W1 (Boattini)-üstököst azonban már egy kisebb látcsővel is megfigyelhetjük, míg a sikeres felfedező másik üstököse, a C/2008 J1 (Boattini) remélhetőleg megtartja fényességét, és kisebb reflektorok számára is elérhető lesz. Az északi pólus közelében látszó égitest helyzetére nem lehet panaszunk. Érdekes lehet az egyre fényesedő 6P/d’Arrest-üstökös láthatósága (vagy nemláthatósága), az Alfa Persei halmaz közelében látszó C/2006 OF2 (Broughton) megfigyelése és a téli hónapokban talán szabad szemmel is megfigyelhető C/2007 N3 (Lulin)-üstökös észlelése.

 

 A Holmes-üstökös Éder Iván 2007. november 4-ei felvételén.

A meteorok szerelmesei a Capricornidák meteorraj maximumát is megfigyelhetik a tábor alatt. A 45P/Honda-Mrkos-Pajdusáková-üstökösből származó raj igen látványos, fényes, lassú, általában sárga színű meteorokkal örvendezteti meg az észlelőket. Ilyenkor mindig aktív valamelyik Aquarida raj radiánsa is, kékes meteorjai könnyű elválasztani a sárgás Capricornidáktól. Végül, de nem utolsó sorban ilyenkor már megjelennek az első Perseidák, a nagy augusztusi csillaghullás első képviselői.

 

 Berkó Ernő tűzgömbfelvétele még a fagyos decemberben készült.

 
A rendezvényről további részletek olvashatók az MCSE honlapján!

Hozzászólás

hozzászólás