The Cosmos Rocks – ismét Budapesten a Queen

843

"The Cosmos Rocks" – hirdeti a Queen vadonatúj albuma, mely 17 évvel Freddie Mercury halála után az együttes felének (Roger Taylor dobos és Brian May gitáros)  Paul Rodgers-szel való együttműködésének eredménye. De hogy is kerül ez egy csillagászati híroldalra? A kulcs a gitáros, Brian May, aki nemrég lett az asztrofizika doktora, melyet az állatövi fény porszemcséinek radiálissebesség-vizsgálatából szerzett. May mindig is egyszerre szeretett volna zenével és asztrofizikával foglalkozni. 1971-ben félbehagyta tanulmányait a londoni Imperial College-ben, hogy az egyiket (asztrofizika) háttérbe szorítsa a másik kedvéért (zene). Mire a Queen második albuma megjelent, May két publikáció társszerzője volt, az
egyik ezek közül az egyik a Nature-ben jelent meg (a másik a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society szakfolyóiratban). Doktori címét mégis csak idén májusban szerezte meg; doktori értekezését tavaly augusztusban nyújtotta be az Imperial College-nak.


Brian May Bang! The Complete History of the Universe c. kötetével, mely magyarul is megjelent.

A csillagászathoz való (ideiglenes) visszatérésének másik eredménye a nagyközönség számára – Patrick Moore-ral és Chris Lintott-tal közösen – írt "Bang! The Complete History of the Universe" című könyv. Többek között ennek köszönheti May a Liverpool John Moores University tiszteletbeli ösztöndíját, amit 2007-ben nyert el. Ám ahogy visszakerült az asztrofizika világába, a Queen Paul Rodgers-szel való "újraalakulása" ismét véget vetett hosszútávú tudományos terveinek. May nyilatkozata szerint izgatott az új album és a turné miatt, de ez nem jelenti azt, hogy abbahagyta csillagászati munkáját,  egy új spektrométer tervezésében vesz majd részt, mely valószínűleg La Palmán (Kanári-szigetek) fog működni. Aki pedig Brian May-re és a Queen új albumára kíváncsi, október 28-án megtekintheti az együttes koncertjét a Papp László Budapest Sportarénában.

Linkajánló:

Hozzászólás

hozzászólás