Részletes képeket készítettek a Ryugu kisbolygó felszínéről a japán robotszöcskék

12211

Ilyen részletes felvételeket egy kisbolygó felszínéről még nem láttunk: a japán Hayabusa-2 űrszondáról a Ryugu földközeli kisbolygó felszínére bocsátott két apró
robotszöcske kamerái a kis aszteroida barázdákkal szabdalt felszínét mutatják.

Mint beszámoltunk róla, 2018. szeptember 21-én a japán Hayabusa-2 („Sólyom” vagy „Vándorsólyom”) űrszondáról a felszínen ugráló két robotszöcskét bocsátottak a (162173) Ryugu (japánul „Sárkány Palotája”) jelzésű, mintegy 900 méter átmérőjű földközeli aszteroidára. A két kis rover, a MINERVA-II1 leszállóegység-csomag része, nevük: Rover-1A és Rover-1B. Most közzétették a kameráik által 2018. szeptember 23-án készített részletes felvételeket, amelyeken a kis égitest méteresnél is kisebb részletei jól megfigyelhetők.

A Hyabusa-2 űrszonda Rover-1B felszíni leszállóegysége által készített felvétel a Ryugu kisbolygó durva, rögös felszínét mutatja (kép: JAXA).
A Rover-1A egyik felvételén nagyobb tömbök, rögök látszanak (kép: JAXA).
Ismét egy fotó a Rover-1B által. A kép felső részén a Nap fénye szűrődik be (kép: JAXA).

A következő két felvételt a Rover-1B két felszíni leszállóhely közötti felugrása közben,
vagyis repülés közben készítette. A roverek mintegy 15 méter magasba szökkennek fel a felszínről és lassú, több perces repülés után érnek ismét talajt a kisbolygó felszínének egy másik helyén.

A Rover-1B repülés közbeni egyik… (kép: JAXA).
…és másik fotója. (kép: JAXA).

A roverek mellett természetesen az anyaszonda is folyamatosan készíti a felvételeket a kisbolygó felszínéről. A fotókon igen változatos méretű és alakú tömbök láthatóak.

A Hayabusa-2 űrszonda képe mintegy 64 méter magasságból készült 2018. szeptember 21-én. A méretskálát az 1 métert jelző fehér vonal mutatja a kép bal alsó részén, attól felfelé pedig egy csaknem 1 méteres nagy tömb is megfigyelhető a sok kisebb rögön és szemcsén kívül (kép: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, Aizu University, AIST).

A következő felvételpáron az a terület van bejelölve, amely az előző képen részletesen látható.

Az előző fotó helyszíne piros nyillal bejelölve. A jobb oldali képen a részletfelvételt egy sárga téglalap határolja körbe (kép: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, Aizu University, AIST).

Utolsó fotónkon a Rover-1A árnyéka látszik, amelyen kivehető az antenna
és a rover elfordulását lehetővé tevő rúd is.

„Árnyékszelfi” a Rover-1A által (kép: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, Aizu University, AIST).

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

 

Hozzászólás

hozzászólás