Sikerrel landolt az InSight – hogyan tovább?

4550

November 26-án probléma nélkül landolt az InSight a Mars egyenlítőjéhez közeli Elysium Planitia síkságán. Az egység eddig nem látott részletességgel fogja vizsgálni a bolygó belsejét – majd pár hónap múlva.

Két fő tudományos berendezésének, a marsi talajba leásó tüske és a szuperérzékeny szeizmométer telepítése és kalibrálása ennyi ideig fog tartani. Ezt a szeizmométert az InSight robotikus karjával fogja a Mars felszínére helyezni, az egység kutatócsoportja pedig ezt a kulcsfontosságú lépést – amit korábban más marsi robot még nem hajtott végre – tökéletesen szeretné véghezvinni. Így tehát a következő pár hetet azzal fogják tölteni, hogy aprólékosan végigtanulmányozzák a leszállóhelyet, hogy kiválaszthassák a műszer legjobb helyét. Ezután pedig a telepítést egy teszt-leszállóegységgel fogják gyakorolni a NASA Sugárhajtási Laboratóriumában (NASA JPL).

A NASA InSight csapata teszteli az egység robotikus karját a NASA Sugárhajtási Laboratóriumában marsi körülmények között. A kar végén található öt ujjú fogantyú emeli fel a szél- és hőpajzsot, az InSight szeizmométerének védőburkolatát. (NASA/JPL-Caltech)

Ennek a tesztelésnek a során „terraformálják” a teszteléshez használt „ágyat”, hogy minél jobban hasonlítson az InSight valódi környezetéhez a vörös bolygón, mondta a küldetés műszeres műveleteiért felelős vezetője, Elizabeth Barrett (JPL) egy leszállás utáni helyi konferencián. Barrett a telepítést egy roppant nehéz és magas kockázatú játéktermi „karomgép” használatához hasonlította.

„Egy kicsit tovább tart annál, több szünetet kell tartani, hogy megbizonyosodjunk róla, biztosan jól fogjuk a rakományt, mielőtt felemelnénk, illetve biztosan elengedtük-e mielőtt leraknánk.”, mondta Barrett. Az InSight karja pedig három ilyen mozdulatot is fog végezni, mert a szeizmométer fölé egy védőpajzsot is fog rakni, mely megóvja az adatok begyűjtését, illetve értelmezését nehezíthető széltől és a hőmérséklet hullámzásától.

2-3 hónapba fog telni, mire befejezzük a telepítést, majd utána még néhány hónapba, mire az InSight legkorábban megkezdheti a kutatást, mondta Barrett. A további időre azért lesz szükség, mert a „hőmérő tüskének” 5 méter mélyre le kell kalapálnia magát a marsi talajba, illetve mindkét berendezést megfelelően kalibrálni kell.

2018. november 30-án készült felvétel az InSight közvetlen környezetéről, marsi helyi idő szerint körülbelül délután fél 2-kor. (NASA/JPL-Caltech)
2018. november 30-án az InSight robotkarjára erősített IDC (Instrument Deployment Camera) kamerájával készült felvétel, mely a tudományos berendezések telepítésében fog segíteni. (NASA/JPL-Caltech)

 

Az InSight már küldött haza némi információt, többek közt néhány egyelőre még poros felvételt a közvetlen környezetéről. A fényképek alapján reménykedhetünk a jövőbeli problémamentes munkában, ugyanis ahogy Barrett és a kutatócsoport más tagjai is mondták, a terület megközelítőleg laposnak és homokkal borítottnak tűnik, sok nagyobb kő vagy egyéb dolgok nélkül, melyek akadályozhatnák a telepítést. „Biztosak voltunk benne, hogy az első fénykép segít majd eldöntenünk, hogy mennyire lesz nehéz dolgunk letenni a berendezéseket”, mondta Barrett. „Nagyon boldog vagyok, mert úgy fest, egészen könnyű dolgunk lesz – legalábbis reméljük.”

Forrás: Space.com

Hozzászólás

hozzászólás