Két helyszínen épül meg a négyzetkilométernyi rádiótávcső

1136

A Square Kilometre Array (SKA) rádiótávcső-rendszer antennáinak összfelülete – mint azt az elnevezés is mutatja – el fogja érni az egy négyzetkilométert, ezért az érzékenysége a mai legjobb rendszerekének ötvenszerese, az égboltfelmérések során elérhető "sebessége" pedig mintegy tízezerszerese lesz. Segítségével az Univerzummal kapcsolatos alapvető problémákra remélhetünk válaszokat, például arra, hogyan alakultak ki az első csillagok és galaxisok az Ősrobbanás után, hogyan gyorsítja a sötét energia a Világegyetem tágulását, milyen szerepet játszik a mágneses tér az Univerzumban, de eredményei elősegíthetik a gravitáció természetének jobb megértését, és a rendszer nagy előrelépést jelenthet a Földön kívüli élet nyomainak keresésében is. A projekt összköltsége 1,5 milliárd euró, a megvalósítás első fázisa a tervek szerint 2019-ben fog indulni. A munkát összefogó konzorcium, a SKA Organisation 2011 decemberében jött létre nonprofit szervezetként, központja az angliai Manchesterben van, tagjai Ausztrália, Kanada, Kína, Olaszország, Új Zéland, a Dél-Afrikai Köztársaság, Hollandia, az Egyesült Királyság és társult tagként India.

Fantáziarajz a SKA antennarendszer tányérjairól.
[SPDO/TDP/DRAO/Swinburne Astronomy Productions]

A megvalósítás felé vezető úton fontos lépést jelent a SKA Organisation néhány nappal ezelőtt Amszterdamban hozott döntése, melynek értelmében az antennákat nem egy helyszínen fogják telepíteni, hanem a korábbi elképzelésekkel ellentétben a Dél-Afrikai Köztársaság mellett Ausztráliában is lesznek tányérok. A konzorcium tagjainak többsége a kéthelyszínes megvalósítás mellett foglalt állást, annak ellenére, hogy a lehetséges telepítési helyeket vizsgáló bizottság (SKA Site Advisory Committee) egyértelműen Dél-Afrikát javasolta a döntéshozóknak, bár mindkét helyszínt alkalmasnak tartotta. A kiválasztásnál figyelembe vették a rádiófrekvenciás interferenciák lehetőségét, a rádiócsendes környezet hosszútávú fenntarthatóságát, a környezeti tulajdonságokat, a nagytávolságú adatkapcsolatok minőségét, az infrastruktúra és az üzemeltetés költségeit, de a politikai és munkakörnyezetet is. A megállapodást a SKA Organisation azon tagjai hozták tető alá, akik egyébként nem szálltak versenybe mint lehetséges megvalósítási helyszínek (Kanada, Kína, Olaszország, Hollandia, Egyesült Királyság).

A SKA antennáinak nagy része a projekt kivitelezésének első fázisában Dél-Afrikában kerül felállításra, mégpedig a MeerKAT rendszerrel kombinálva, melynek tervezett 64 darab, egyenként 13,5 méteres tányérjából hét már működik is KAT-7 néven. A többi SKA antennát Nyugat-Ausztráliában fogják telepíteni a még szintén fejlesztés alatt álló ASKAP rendszer (Australian SKA Pathfinder) 36 darab 12 méteres tányérja mellé. (A tervek szerint néhány tányér Új Zélandon is fog állni.) A megvalósításban az ipari partnerek mellett a világ minden részéről kutatók és mérnökök ezrei fognak részt venni. Az antennaépítési, adatátviteli és szoftverfejlesztési technológiákat minden bizonnyal megtermékenyítő projekt hatása a rádiócsillagászaton kívül is érvényesülni fog, nem csak a tudományban, de az ipar és a gazdaság más szektoraiban is.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás