Lenyűgöző galaxis a SPECULOOS első felvételén

4866

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) legfrissebb hét képe különleges látnivalót tartogat a számunkra. A rovatban ezúttal az ESO Paranal Obszervatóriumának legfrissebb szerzeménye, a SPECULOOS Déli Obszervatórium első felvételét tették közzé. Ez a bolygóvadász műszer közeli, halvány csillagokat fog megfigyelni. A program célja olyan exobolygók azonosítása, amelyeket más távcsövek, például az ESO épülő Rendkívül Nagy Távcsöve (Extremely Large Telescope – ELT) részletesen tanulmányozhat majd. Az egyenként egy méter átmérőjű, a Jupiter Galilei-holdjairól elnevezett négy távcsőből álló SPECULOOS rendszer reményeink szerint új fejezetet nyit az exobolygó-kutatásban.

Az NGC 6902 katalógusjelű spirálgalaxis az ESO SPECULOOS távcsőrendszerének első felvételén. Forrás: ESO.

Ez a felvétel azonban nyilvánvalóan nem egy halovány csillagot örökít meg. Az NGC 6902 jelű galaxis látható rajta. Mielőtt egy távcső megkezdi rendes kutatási programját, sikeresen át kell esnie az első tudományos igényű felvétel elkészítésén – ennek az eseménynek az angol neve „first light”, szó szerinti fordításban „első fény”. A távcső képességeinek ilyen formában való demonstrálásához a csillagászok rendszerint egy-egy jól ismert, látványos célpontot választanak. Ez egyúttal hangsúlyozza az esemény egyedi és ünnepélyes jellegét is. A SPECULOOS csapata a Ganymede nevű távcsőegység számára az NGC 6902 galaxist választotta első célpontul.

Így lettünk gazdagabbak egy lenyűgöző felvétellel erről a Földtől mintegy 120 millió fényévre lévő, a Nyilas (Sagittarius) csillagképben látszó spirálgalaxisról. A csillagváros spirálkarjai egy fényes központból kanyarognak kifelé, míg végül az égitest peremén derengő kék szálakká bomlanak. Nos, ha ilyen pompás felvételt képes készíteni a Ganymede egy olyan égitestről, ami nem is tartozik az elsődleges célpontjai közé, akkor bizonyosan igen sikeres lesz ez a műszer azon a területen, amire valójában szánták. Érdemes lesz továbbra is odafigyelnünk rá!

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás