V mint VLT

2882

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) legutóbbi heti felvételén hatalmas égi „V” betűt láthatunk az ESO chilei Cerro Paranal hegyen működő Paranal Obszervatóriuma fölött.

Forrás: ESO/Petr Horálek.

A „V” betű egyik szára sokkal jobban látszik a másiknál; a jobb felső sarok felé mutató szárat a Tejútrendszer középpontjának irányában látszó Tejút sávja formálja. A balra hajló halványabb, éppen csak sejthető szár az állatövi fény elmosódott oszlopa. Az állatövi fény jelenségét a napfénynek a Naprendszerben található apró kozmikus porrészecskéken való szóródása okozza.

Habár a Paranal-hegyről a messze földön híresen jó égboltnak köszönhetően gyakran látható mind a Tejút, mind az állatövi fény, a felvételen látható „V” alakú elrendezés mégis ritka. Az állatövi fény iránya a Földnek a pályája mentén éppen elfoglalt helyétől függ, hiszen az állatövi felhőnek is nevezett porrészecskék az ekliptika síkjában sűrűsödnek össze. Így az állatövi fény iránya és intenzitása az év során változik, és legjobban tavasszal, illetve ősszel figyelhető meg, közvetlenül napnyugta után, vagy napkelte előtt. A látszólag éppen a Tejútrendszer közepéből kiinduló állatövi fény megfigyelésére évente csak egyszer, januárban van lehetőség. A jelenségről további érdekességeket tudhatunk meg angol nyelven az ESOcast 82: Zodiacal light (esocast82a) videóból.

A „V” betű tövében az ESO Nagyon Nagy Távcsövének (VLT) négy, egyenként 1,8 méteres segédtávcsöve (Auxiliary Telescope – AT) közül láthatjuk az egyiket. Az AT-ket masszív védelmet biztosító kupolákban helyezték el, amely a kényes optikai és elektronikai eszközök számára nyújt védelmet a helyszín zord, száraz és poros sivatagi időjárásától. A háttérben bal oldalt két további AT is látható.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás