Felrobbant egy rakéta Ausztrália felett

1019

Ray Palmer ausztrál asztrofotós február 19-én éppen a Dél Keresztje csillagképet fényképezte, amikor egy lángoló objektumot vett észre a Tejútban, amelyet lassú mozgásának köszönhetően mintegy 35 percig tudott követni. Az átvonulás közepén hirtelen felrobbant a test, amiből egy táguló felhő keletkezett. Szerencsére a derült ég alatt több ausztrál amatőrcsillagász (pl. Gordon Garradd és Tim Thorpe) is megörökítette az éjszakai tájat szürreális külsővel felruházó tűzgömböt, melyben törmelékdarabok tucatjait lehetett elkülöníteni.

 Ray Palmer 30 perces felvétele a lángoló objektrumról.

A jelenségre magyarázat csak egy nappal később született, amikor is Daniel Deak űrszakértő összevette a Palmer fotóján látható objektum mozgását egy tavaly magára hagyott, Briz-M típusú gyorsító fokozat pályájával. Szinte pontosan egy évvel ezelőtt, 2006. február 28-án még egy orosz Proton rakétával próbáltak Föld körüli pályára állítani egy Arabsat-4A telekommunikációs műholdat. A kilövés után a rakéta meghibásodott, az üzemanyaggal részben teli Briz-M fokozat pedig rossz pályára állt, míg 2007. február 19-én fel nem robbant Ausztrália felett.

Robert McNaught animációja a törmelékfelhőről. A kép jobb szélén a Spica (α Vir) látható.

Jon P. Boers, az Egyesült Államok légierejének űrfelderítő munkatársa megerősítette a felrobbant rakéta azonosítását, illetve közölte, hogy a robbanás utáni radarmérések a Föld túloldalán a megadott pályán 500-nál is több törmelékdarabot észleltek – mára ez a szám meghaladja az 1100-at.

Forrás: Spaceweather.com

Hozzászólás

hozzászólás