Ismét elsüvített a Föld mellett a Rosetta űrszonda

1008

2004. március 2-i indítását követően már hatalmas utat tett meg a belső Naprendszerben a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös kutatására indított Rosetta-szonda. Ahhoz azonban, hogy végcéljához megérkezhessen, megfelelő sebességet kell elérnie, amelyre bolygók szoros megközelítése, ún. hintamanőverek során tesz szert. Eleddig három ilyen manővert hajtott végre a szonda 2005 márciusában, 2007 februárjában és novemberében. A második alkalommal a Mars, a többi közelítésnél a Föld volt a célpont.

Negyedik alkalommal november 13-án száguldott el a szonda a Föld közelében, alig 2500 km felszín feletti magasságban. A közelítés során a szonda Java szigetének déli partja felett száguldott el, kezdetben 13,3 km/s sebességgel. Ezen utolsó hintamanőver révén sebessége mintegy 3,6 km/s értékkel nőtt meg, amely immár elegendő, hogy 2014-ben a Jupiter pályájának közelében elérje célját. Ez az utolsó manőver kritikus fontosságú volt az egész küldetésre nézve, így a közelítés ideje alatt – bár mind a Rosetta keringőegységen, mind a Philae leszállóegységen végeztek megfigyeléseket a Földre és a Holdra vonatkozóan – a szonda irányításával kapcsolatos feladatok élveztek elsőséget. A november eleje óta aktív szonda felvételeket készített a Földről, vizsgálta a magnetoszféra és a légkör jellemzőit, illetve víz jelenléte után kutatott égi kísérőnkön.

Fantáziakép az üstökösre leszállt Philae egységről és a Rosetta keringőegységről

A közelítés előkészítéseképpen a szondát már szeptember 8-án aktiválták addigi alvó állapotából, majd lefuttatták a szokásos ellenőrző teszteket a szonda rendszerein és tudományos műszerein, valamint végrehajtották különféle szoftverek frissítését és ellenőrzését is. Ezek a műveletek október elejére fejeződtek be.

A közelítés után ismét alvó állapotba kerül majd a szonda. Ezt megelőzően és közvetlenül követően egy-egy pályakorrekciót iktathatnak majd be a mérnökök, amennyiben erre szükség lesz, hogy a szonda pályáját az üstökös pályájához igazítsák. Mielőtt azonban végső célját elérné, a szonda útba ejti a (21) Lutetia kisbolygót is, amely mellett 2010. július 10-én fog elszáguldani, és eközben tanulmányozza majd azt.

Forrás: ESA Portal, 2009. november 13.

Hozzászólás

hozzászólás