Hulk, az Eiffel-torony és a TARDIS a láthatatlan égbolton

3561

A NASA Fermi-küldetése új csillagképekkel népesíti be az eget, amelyek a gammasugárzás tartományában észlelhetők.

Az éjszakai égboltot csodáló emberek régen a legfényesebb csillagokat olyan képzeletbeli mintákba rendezték, amelyek állatokra, hősökre, szörnyekre vagy akár tudományos műszerekre emlékeztették őket. Ezekből állt össze a ma hivatalosan elfogadott 88 csillagkép. A NASA Fermi gamma-űrteleszkópjának segítségével a kutatók a küldetés tizedik évfordulója alkalmából egy sor modern csillagképet alkottak meg, de ezúttal nem a látható fény tartományában, hanem az erős gammasugárzó forrásokat felhasználva.

Az új csillagképek többek között a legújabb mítoszaink karaktereit elevenítik meg. Mostantól megtalálhatjuk az égbolton a kis herceget, a Doctor Who sorozat időgépét, a TARDIS-t, Godzillát, a Star Trek antianyag-meghajtású Enterprise űrhajóját, sőt még Hulkot, a félrement gammasugár-kísérlet eredményeként született szörnyet is.

Forrás: NASA

A Fermi-űrtávcső asztrofizikai és részecskefizikai együttműködés eredménye; francia, német, olasz, japán, svéd és egyesült államokbeli tudományos intézetek közös fejlesztése. Az új konstellációk között természetesen nemcsak a filmkedvelők találnak ismerős alakzatokat. A kutatók olyan nevezetességeket is az égre tettek, mint a svéd Vasa hadihajó, a római Colosseum és a japán Fudzsi-hegy, de gondjuk volt Schrödinger macskájára és Albert Einsteinre is.

Az új csillagképeket egy interaktív térképen böngészhetjük a következő oldalon: https://fermi.gsfc.nasa.gov/science/constellations/

Hozzászólás

hozzászólás