Lenyűgözőek a Herschel űrtávcső első felvételei

1633

Az ESA Herschel infravörös űrteleszkópját 2009. május 14-én bocsátották fel. A 3,5 méteres tükörrel megépített távcső a távoli infravörös és szubmilliméteres hullámhosszakon fogja vizsgálni az Univerzum közeli és távoli tartományait, olyan információkhoz juttatva bennünket, melyeket a Földről egyáltalában nem tudnánk megszerezni. A Herschel 2009. június 14-én kezdte el a tesztfelvételek készítését, s a következő néhány hétben még a műszerek beüzemelése zajlik majd. A PACS (Photoconductor Array Camera and Spectrometer) első célpontja a jól ismert spirálgalaxis, az Örvény-köd (M51) volt.

Az M51 spirálgalaxis hamisszínes képe. A vörös, a zöld és a kék színek a Herschel PACS műszerével a 160, a 100 és a 70 μm-es hullámhosszakon rögzített felvételek intenzitásait kódolják. A képen nagyon jól láthatók a spirálkarok csillagkeletkezési területei. A melegebb porfelhőket kék, a hidegebbeket a vörös jelzi.
[ESA & The PACS Consortium]

Az M51 jelű galaxist először Charles Messier észlelte 1773-ban. A spirálgalaxis viszonylag közel van hozzánk, távolsága körülbelül 35 millió fényév, s a Canes Venatici (Vadászebek) csillagképben figyelhető meg. Mivel "felülről" nézünk rá, ezért nagyon jól látható a spirálszerkezete, s valójában ez volt az első olyan objektum, ahol ezt a struktúrát felismerték.

Az új felvételeket összehasonlítva a Spitzer űrteleszkópnak az M51-ről szintén a 160 μm-es hullámhosszon rögzített képével, világosan érzékelhető a nagyobb tükör sokkal jobb felbontóképességének hatása: a Herschel felvételén olyan részletek is élesek, melyek a Spitzer-képen csak elmosódott foltként láthatók.

Az M51-ről a Spitzer és a Herschel űrteleszkópokkal 160 μm-es hullámhosszon rögzített felvételek. Jól látszik a nagyobb távcsőtükör sokkal jobb felbontóképességének hatása.
[NASA/JPL-Caltech/SINGS és ESA & The PACS Consortium]

Az M51 különböző infravörös tartományokban készített képeit összehasonlítva az is jól megfigyelhető, hogy minél rövidebb a hullámhossz, annál élesebb a kép, ez pedig fontos információt hordoz a Herschel optikájának minőségéről, ugyanis a PACS a teleszkóp által detektált legrövidebb hullámhosszakon dolgozik. A képek alapján a projekt kutatói úgy gondolják, hogy a Herschel optikai teljesítménye nemcsak eléri, de felül is múlja az előzetes várakozásaikat.

Az M51 három távoli infravörös tartományban rögzített képe az űrteleszkóp optikai elemeinek minőségéről és teljesítőképességéről is tájékoztatást nyújt az üzemeltetőknek és a kutatóknak.
[ESA & The PACS Consortium]

A PACS műszer fejlesztésében, kalibrálásában és a tervezett megfigyelésekben az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének munkatársai is részt vállaltak, illetve vállalnak.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás