Tovább romlik a 300 m-es óriás rádióteleszkóp állapota

4136

Újabb kábel pattant el a Puerto Ricó-i Arecibo rádióteleszkóp tartószerkezetében, további károkat okozva a hatalmas tányérban. Az Arecibo Obszervatórium teleszkópja az egyik legnagyobb földi távcső, többek között légköri kutatásokat, bolygókutatást, rádiócsillagászati kutatásokat végeznek vele, de a Földre potenciálisan veszélyes aszteroidák vadászatáról is ismerős lehet. Az obszervatórium működését az augusztusi baleset óta felfüggesztették.

Az Arecibo rádióteleszkóp 307 méter átmérőjű tányérja, mely a világ legnagyobb egytányéros obszervatóriumainak egyike. 2020 augusztusában egy kimozdult tartókábel miatt sérült meg súlyosan, november 6-án, pénteken pedig sajnos egy újabb hasonló baleset okozott további károkat a rádióteleszkópban. (UCF)

A második kábel november 6-án, pénteken pattant el, a tányérban és a többi tartókábelben is további károkat okozva. A mérnökök még az első, augusztusi baleset okának feltárásán dolgoznak; akkor az egyik fő kábel a csatlakozójából kicsúszva elszabadult, alaposan megrongálva a tányért és az alatta levő szerkezeteket.

Az augusztusi esettől eltérően itt nem a csatlakozóból mozdult ki, hanem elpattant a tartókábel. Mivel ugyanahhoz a tartószerkezethez volt kapcsolva, feltehetőleg az első kábel kiesése okozta megnövekedett terhelés vezethetett a szakadáshoz. Szerencsére senki nem sérült meg, a mérnökök pedig nagy erőkkel dolgoznak a teljes szerkezet stabilizálásán. A munka részeként egy biztonsági zónát hoztak létre a tányér körül, amelyen belül csak a balesetet vizsgáló emberek léphetnek be.

Még nem erősítették meg biztosra, hogy miért szakadhatott el a tartókábel, de valószínű, hogy az extra terhelés állhat a háttérben. Egy felügyelő csapat folyamatosan figyeli a kábeleket az obszervatórium biztonságának garantálása, valamint az ideiglenes sürgős javítások megtervezésének érdekében. A pénteken elszakadt tartókábelen is felfedeztek már sérült kisebb kábeleket, amelyeket folyamatosan monitoroztak. Erre a hétre várták azt a mérnökcsapatot, akik elvégezték volna az ideiglenes javításokat.

Az Arecibo Obszervatórium hatalmas tányérja, valamint a felette levő szerkezet 2019-ben. A fenti kábelek közül a második szakadt el november 6-án, további károkat okozva a rádióteleszkópban. (University of Central Florida)

Francisco Cordova, az obszervatórium igazgatójának elmondása szerint természetesen nem szerettek volna újabb balesetet, de a lényeg, hogy senki sem sérült meg. A tervek szerint kedden kezdődött volna meg a sürgős javítás, a mostani események után azonban egyelőre még bizonytalan a helyzet – a legfontosabb cél most a teljes szerkezet stabilizálása. Többek között drónokkal és kamerákkal is folyamatosan figyelik a teleszkópot, illetve a kábeleket is.

Remélhetőleg sikerül acélból készült ideiglenes betétekkel levenni a toronyban levő, megmaradt kábeleken levő terhelés egy részét. Már mozgósították a szakértőket, hogy a szükséges munkát a lehető leggyorsabban el lehessen végezni; továbbá a már megrendelt két új kábel érkezését is igyekeznek megsürgetni. Egyelőre ezek a tervek, ám ezek a következő néhány napon zajló vizsgálatok függvényében még változhatnak.

Forrás: WMFE, UCF

Hozzászólás

hozzászólás