Félúton a következő óriás űrtávcső megépítése felé

3867

A NASA Greenbeltben található hatalmas “tisztaszobájában” a mérnökök egy robotkar segítségével a helyére emelték a James Webb-űrteleszkóp főtükrének 9. szegmensét, így az már félkész állapotban van.

A Hubble-űrtávcsövet leváltó James Webb-űrteleszkóp a NASA Goddard Space Flight Center greenbelti szerelőcsarnokában épül. Az űrtávcső főtükre 18 darab hatszögletű szegmensből áll majd. Múlt hónap végén az összeszerelést végző mérnökcsapat egy robotkar segítségével a helyére emelte a kilencedik elemet, ezzel a főtükör összeállítása a félidejéhez érkezett. Lee Feinberg, a NASA optikai távcsőelemekért felelős vezetője szerint az évekig tartó tervezés és előkészítés meghozta a gyümölcsét, az előrehaladást pedig immár mindenkinek érdemes nyomon követni.

20160104_felig_kesz_a_james_webb_urteleszkop_fotukre_1
A robotkar éppen a kilencedik hatszögletű szegmenst emeli a tartószerkezetbe. (NASA Goddard Space Flight Center/Chris Gunn)

A főtükör szegmenseinek átmérője az 1,3 métert is meghaladja, tömegük pedig 40 kg. Az összeállítás után a 18 darab elem úgy fog működni, mint egyetlen nagy, 6,5 méter átmérőjű tükör. A tervek szerint a mérnökök 2016 tavaszára végeznek a teljes összeszereléssel. A tükörszegmenseket a Ball Aerospace & Technologies Corp. (Boulder) készítette, mint a fővállalkozó Northrop Grumman legnagyobb, optikai technológiáért és a pehelykönnyű tükörrendszerért felelős alvállalkozója, míg a szegmenseknek a tartószerkezetbe történő beillesztését a Harris Corporation (Rochester, New York) mérnökei végezték. A Harris felelős az összeépítésért és a végső tesztelésért.

20160104_felig_kesz_a_james_webb_urteleszkop_fotukre_2
A mérnökcsapat a kilencedik elem rögzítésén dolgozik. A képen jól látszanak a maradék kilenc szegmens tartószerkezetei. (NASA Goddard Space Flight Center/Chris Gunn)

A James Webb-űrteleszkóp a valaha épített legnagyobb űrtávcső, felbocsátását 2018 októberében tervezik. A projekt az eredeti tervekhez képest jelentős csúszásban van, az eszköznek már évekkel ezelőtt repülni kellett volna.

20160104_felig_kesz_a_james_webb_urteleszkop_fotukre_3
Az összes szegmens beillesztése után a főtükör átmérője 6,5 méter lesz. (NASA Goddard Space Flight Center/Chris Gunn)

Forrás: phys.org 2015.12.28.

Hozzászólás

hozzászólás