Pizzával a világ legnagyobb távcsövéhez

2092

A Polaris Csillagvizsgáló szakkörének tagjai az Európai Déli Obszervatórium pályázatán Star clusters and the structure of the Milky Way (Csillaghalmazok a Tejút szerkezetében) című pályamunkájukban a Tejútrendszer struktúráját szemléltették hétköznapi módszerekkel és tárgyakkal, esetünkben egy finom pizzával. Első lépésként gömb- és nyílthalmazokról készítettek saját felvételeket Budapestről és Ágasvárról, amelyek térbeli helyzetét és egyéb jellemzőit a szakirodalomból gyűjtötték ki. Összefoglalásukban nem csak konkrét ismereteinket tekintették át, hanem a Tejútrendszer egészére érvényes összefüggéseket is bemutatták, továbbá kitekintést nyújtottak, mivel tudnák az ESO új távcsövei a képet teljesebbé tenni.

Felkészülés a pályázatra. Balról jobbra: Kereszturi Ákos felkészítő tanár, valamint Szabó Andrea, Szulágyi Judit és Budai Edina

A pályamű legfontosabb eleme, a Tejútrendszer-pizza

A pályázat fő eleme az a Tejútrendszer-modell volt, amelyet pizzából készítettek. A méretarányos modellen a belül kivastagodott tészta és egy központi tojás alkotta a magot, ketchup a valódi helyzetnek megfelelő spirálkarokat, reszelt sajt a molekulafelhőket, a tészta belső buborékai pedig a szupernóva-robbanások és halmazok csillagszelei által a csillagközi anyagába fújt buborékokat jelképezték Az egyes lefotózott halmazok térbeli helyzetét kiszámolták, majd borsszemekkel, illetve gombostűkkel pozicionálták. A munka meghozta az eredményét: a 230 európai csapat közül a zsűri az ő pályázatukat tartotta a legjobbnak, így az ESO segítségével hamarosan tanulmányútra indulhatnak Chilébe. Munkájuk – többek közt – a Polaris Csillagvizsgáló szakkörvezetője, Horvai Ferenc tevékenységét is dicséri.

A pályamunka: Star clusters and the structure of the Milky Way

További információk: Catch a Star competition winners

Hozzászólás

hozzászólás