Gyermekrajzok mehetnek az űrbe: pályázat az exobolygók és a CHEOPS-űrtávcső témájában

3127

Az exobolygók kutatására szánt CHEOPS-űrtávcső háromezer lekicsinyített rajzot visz magával a világűrbe, a 8-14 éves gyerekek pályamunkáit október 15-ig várják.

A CHEOPS az Európai Űrügynökség (ESA) és Svájc együttműködésével készülő űrtávcső, amely 2017 végétől Föld körüli pályáról keresi és vizsgálja a közeli csillagok fényváltozásait, amelyeket exobolygók csillaguk előtti átvonulása okoz. A pályázaton 8 és 14 év közötti gyerekek vehetnek részt az ESA tagországaiból és együttműködő államaiból, így Magyarországról is. A legfontosabb tudnivaló, hogy technikai okokból csak fekete-fehér rajzokkal lehet pályázni, a rajzokat grafitceruzával vagy fekete filctollal kell elkészíteni. Erre azért van szükség, mert a beérkezett alkotások közül 3000 darabot – körülbelül 1000-szeresen lekicsinyítve – speciális technológiával fémlemezbe gravíroznak, ezt a lemezt küldik az űrtávcsőre erősítve a világűrbe. Ha 3000-nél több rajz érkezik be, akkor sorsolással választják ki a szerencséseket. Minden pályázó csak egy rajzot küldhet be!

aaa
Így fog kinézni az ESA CHEOPS űrtávcsöve. A műszer 2017 végén állhat 650 és 800 km közötti magasságú napszinkron pályára. (ESA/C. Carreau)

Tematikai megkötés nincs, bármilyen, a csillagászathoz, űrkutatáshoz, bolygókhoz, Földön kívüli élethez, a CHEOPS űrtávcsőhöz kapcsolódó rajzzal lehet pályázni. A rajzokat az ESA honlapjáról letölthető űrlapra kell elkészíteni. A kinyomtatott űrlapon kell feltüntetni a pályázó adatait, továbbá a szülő aláírásával igazolja, hogy engedélyezi gyermeke részvételét a pályázaton. A pályamunkákat 2015. október 15-ig a pályázati felhívás honlapján megadott címre kell beküldeni. Minthogy a CHEOPS programban magyar tudósok és mérnökök is részt vesznek, ezért a magyar pályázókat arra kérik, hogy a program magyar összekötőjén keresztül pályázzanak. A beküldési cím: Kiss László – CHEOPS rajzpályázat, MTA CSFK CSI, 1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 15-17.

bbbb
A CHEOPS egyetlen műszerével, a 33 cm átmérőjű Ritchey–Chrétien-távcsővel és a hozzá kapcsolódó rendkívül érzékeny fotométerrel exobolygók csillaguk előtti átvonulását fogja keresni. (ESA/ATG medialab)

A pályázók – ha szeretnék a pályáztatók munkáját segíteni – egy ugyanonnan letölthető rövid kérdőíven tájékoztathatják a szervezőket arról, honnan értesültek a pályázatról, hallottak-e már az ESA-ról, stb. Bízunk benne, hogy az ESA-ba nagyjából a pályázat beküldési határidejével egy időben belépő Magyarországról szép számú rajz kerül ki 2017-ben a világűrbe.

(Frey Sándor, űrvilág.hu cikkének utánközlése)

Hozzászólás

hozzászólás