A Dél Keresztje alatt

2928

A déli ég telis-tele van számunkra „ismeretlen” csillagképekkel. Animációnk segít abban, hogy megtaláljuk a leghíresebb déli csillagképet, a Dél Keresztjét.

Corona Borealis Csillagvizsgáló, Maldív-szigetek

A mellékelt kép Thulhagiri szigetéről (Maldív-szigetek) készült 2008 februárjában, Canon 40D digitális fényképezőgéppel. A horizonton a Maldív-szigetek fővárosa, Male fényei láthatóak, az ilyenkor szokásos egyenlítői trópusi felhőkkel, melyek napközben 20-40 fok magasra is nyúlhatnak, éjszaka viszont vagy eltűnnek, vagy teljesen a horizontig húzódnak vissza.

Kattintsunk a hét képére, és beindul a déli égi mozi, végén segítségként bejelöljük a fontosabb csillagképeket, köztük a leghíresebbet, a Dél Keresztjét (Crux)!
Kattintsunk a hét képére, és beindul a déli égi mozi, végén segítségként bejelöljük a fontosabb csillagképeket, köztük a leghíresebbet, a Dél Keresztjét (Crux)!

A fényszennyezés ellenére (szabad szemmel a leghalványabb csillagok kb. 5-5,5 magnitúdósak voltak) jól megfigyelhető az állókamerás képen kiadódó déli pólus irány. Maga a déli pólus kb. 4-5 fokkal a horizont alatt van. A jellegzetes déli csillagképek, a Dél Keresztje (Crux), a Centaurus (Cen), a Carina (Car) mellett a déli égbolt talán leglátványosabb objektumai – a Nagy Magellán-felhő, az Éta Carinae diffúz köd – is feltűnnek, míg egy hajnali repülőjárat Hulhule repülőtérszigetről felszálló fénycsíkja a felvételsorozat elején vonul végig. Az állókamerás képek adatai: 6 db 60 s expozíció, ISO 800, dark levonás. Készítésük idején 31ºC hőmérséklet volt, közvetlenül a napfelkelte előtt.

Hozzászólás

hozzászólás