A Dél Keresztje mellett

A déli égbolt egyik leglátványosabb köde az IC 2944, közvetlenül a Dél Keresztje mellett, bár sokkal kevésbé ismert, mint a hozzá közel eső Carina-köd.

3301

A déli égbolt egyik leglátványosabb köde az IC 2944, közvetlenül a Dél Keresztje mellett, bár sokkal kevésbé ismert, mint a hozzá közel eső Carina-köd.

Váradi Nagy Pál, Isabis-farm, Namíbia

Itt a Göncöl jön föl este, odalenn a Dél Keresztje. Életre szóló élmény számomra az, hogy láthattam a déli égboltot, a Tejút tőlünk rejtett részeit, s ezzel egyben a teljes éggömböt. Furcsa otthonérzést éreztem, amikor hanyatt fekve az isabisi vendégház udvarán, galaxisunk magja a zenitben, az egész látómezőmet a borzongatóan fényes Tejút szimmetriája töltötte be. Közben a gép dolgozott, és megszületett többek között ez a 200 mm-es teleobjektívvel készült felvétel.

Az IC 2944 Váradi Nagy Pál felvételén. A fotó 2016. május 1-jén készült a namíbiai Isabis-farmról. Canon EOS 1100D (átalakított) fényképezőgép, Canon EF 200 mm f/2,8L II USM, 16×4 perc expozíció, ISO 800, f/4.

A köd maga azt hiszem, szerencsétlen helyen van, közvetlenül a Dél Keresztje és a Carina-köd között, és mindkét objektum olyan, hogy hajlamos elvonni erről a ködről a figyelmet. A Carina-köd lenyűgöző, szabad szemmel is felsejlő pompája, és a Dél Keresztje mint Göncöl-pótló tájékozódási pont azzal fenyeget, hogy a Futó Csirkére nem marad méltóképp ideje az észlelőnek, pedig ha máshol, az égbolt eseménytelenebb részein helyezkedne el, úgy fő látványosság lehetne ez a köd. Nem tudom, látom-e még valaha a déli, Göncöl nélküli égboltot. Ha feljön a Göncöl este, szívemen a Dél Keresztje.

Hozzászólás

hozzászólás