A Hold északi pólusa

1810

A Hold északi pólusvidéke nemcsak a jövőbeni emberes Hold-expedíciók, hanem a földi távcsövek számára is érdekes célpont.

Kónya Zsolt, Dévaványa

Ahhoz, hogy állandó bázisokat alakítsunk ki a Holdon, elengedhetetlenül fontos, hogy ott, helyben jussanak vízhez az űrhajósok. Sokáig száraz, víz nélküli égitestnek gondoltuk a Holdat. Ne tévesszenek meg bennünket a XVII. században született hangzatos elnevezések, mint pl. a Nyugalom Óceánja, Esők Tengere, Szivárvány-öböl – a Holdon természetesen nem fordulnak elő tengerek, tavak, vízfolyások.

A holdi vízjég-lelőhelyek legfontosabb jelöltjei a pólusvidékeken található kráterek, melyekbe sohasem süt be a Nap, és van esély arra, hogy a mélyedésekben némi vízjeget találjunk. Nemrégiben az indiai Chandrayaan-1 holdszonda mutatott ki jelentős mennyiségű vízjeget a Hold északi pólusvidékén található kráterek mélyén.

2011w26-nap

A Hét csillagászati képe május 11-én, készült, kedvező libráció mellett. A máskor nehezen megfigyelhető alakzatok, jól láthatóvá váltak ezen az estén. A felvétel 150/1650-es Newton-távcsővel és DMK 21AU04.AS kamerával készült.

Hozzászólás

hozzászólás