A világ tetején

768

2010. október 21. és november 9. között Molnár Kristián vezetésével ellátogatott egy négytagú kis csapat a világ tetejére, a Himalájába, hogy csillagászati megfigyeléseket folytasson.

Molnár Kristián, Nepál

Az expedíció fő célja volt különféle csillagászati észlelések végzése 5300-5600 m magasságokban. A hely kiválasztása mellett a szélsőséges magasság adta körülmények és a fényszennyezés hiánya szólt. A fényszennyezés modern korunk egyik nagy és kellemetlen “mellékterméke”,  amelyet főleg a csillagászattal szokás kapcsolatba hozni. Sokunknak talán úgy tűnik, hogy az egyre növekedő városi fényáradat egy természetes  folyamat, amelyet az életvitelünk termel és el kell fogadnunk. Azonban a valóság teljesen más.

2011w02-nagy

Az expedíció egyik célja volt az is, hogy megmutassa a hétköznapi embereknek, hogy miről is maradunk le azáltal, hogy egyre több és több fényforrással szennyezzük be a csillagos egünket. A fotó 4910 méter magasságban, 15 perc expozícióval készült. Igaz, az emberek ott is “használják a közvilágítást”, amint az a képen látszik, de a Tejút mégis valahogy gyönyörűbb.

Hozzászólás

hozzászólás