Az éjszaka ritmusa

923

Új életre kel hazánk csillagos égboltja az ország különböző pontjain készült gyorsított felvételeken.

Kolláth Zoltán, Magyarország

Hazánkban a védett természeti területek jelentős része egybeesik az alacsony fényszennyezettségű térségekkel. Bármely országrészből elérhetők olyan nemzeti parkok vagy tájvédelmi körzetek, ahonnan még jól megfigyelhetők az égbolt csodái.  Magyarország nemzetközi szinten is élen jár a „csillagfény-oázisok” létrehozásában. A  Zselici és a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkok jó példát mutatnak más nemzeti parkoknak is. Hogy bemutassuk ezeket az értékeket, az éjszaka szépségeit bemutató rövidfilmeket készítünk.

A Föld tengely körüli forgása miatt az égbolt állandó mozgásban van. Hasonlóan a Nap járásához, a csillagok mozgása is megfigyelhető, ha hosszabb időn keresztül nyomon követjük az égitestek helyzetét. Bár szabad szemmel nem érzékelhető ez a mozgás, hosszú expozíciós fényképeken jól kirajzolódnak a csillagívek és az elfordulás középpontját jelző északi égi pólus  is.

2011w38-nagy

A videó megtekinthető erre a linkre kattintva.

Filmünk legtöbb részéhez egy óra alatt 120 fényképfelvételt készítettünk, ezeket filmként lejátszva közel 5 másodpercnyi mozgókép születik. Egy pár perces filmhez is több ezer felvételre van szükség! A csillagnéző túrákon készült felgyorsított filmrészleteken hangyabolyként mozognak az érdeklődők a zöld fénycsík körül, de a holdfényben bolyongó birkanyáj is meglepő ebben a tempóban. Ez a film egy sorozat első része, ez az epizód zenével aláfestve próbálja az éjszaka hangulatát bemutatni. A sorozat többi részében narrációval segítve ismertetjük azt a problémát, amivel meg kell küzdenünk, a fényszennyezést.

A nemzeti parkokkal közösen a  Zselic és a Hortobágy után újabb csillagoségbolt-parkok létrehozását tervezzük. Most kell ugyanis megfelelő lépéseket tennünk azért, hogy ezek a csillagfény-oázisok megmaradjanak, és utódaink is élvezhessék azt az örökséget, amely kultúránk szerves része: a háborítatlan éjszakai környezetet, a Tejút, a Göncölszekér és a Fiastyúk látványát, amelyek nélkül meg sem érthetnénk azt a sok-sok legendát, amely a csillagos égbolthoz kötődik.

Főbb helyszínek:
– Tihanyi móló
– Zselici Csillagoségbolt-park (Bárdudvarnok – Bánya, Kardosfa, Simonfa)
– Hortobágyi Csillagoségbolt-park (Góréstanya, Hortobágyi Halastavak)
– Bükki Nemzeti Park (Nagyrét)
– Kőrös-Maros Nemzeti Park (Dévaványai-Ecsegi Puszták)
– Aggteleki Nemzeti Park (Szalamadra Erdei Iskola)

A film a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium  Zöld forrás keretének támogatásával valósult meg, melynek jogutódja a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Hozzászólás

hozzászólás