Az én kis bolygóm

749

Apró kis bolygóvá zsugorította asztrofotósunk az Arcturus Csillagvizsgálót is magán hordozó földdarabot, az eget pedig kifordította. Lássuk, hogyan készült a kép!

Horváth Attila Róbert, Győrújbarát

Ez a felvétel körpanorámakép: 18 mm-es objektívvel vertikális helyzetben körbefotóztam a telket, majd Photoshopban összeraktam széles panorámaképpé. Ezután átméreteztem a képet négyzet alakúra, majd a Filter/Distort/Polar Coordinates eszközzel „összehajtogattam”.

Igazából az ötlet egy neten látott képből jött, egy hasonló szerkesztésű képet láttam, ami egy tó jegén készült: körjég és néhány fa nyúlik ki sugárirányban. Ez a kép szinte teljesen fehér volt. Nemcsak a jeget ábrázoló része, hanem az égbolt is. Gondoltam, csillagos éggel talán kissé jobban nézne ki egy ilyen felvétel.

2011w03-nagy

Aznap este még vékony volt a holdsarló, és nagyon necces volt, hogy mennyire lesz derült az ég. Úgy gondoltam, ha szerencsém van, pont annyi felhő lesz, hogy azért a csillagos ég nagy része még látszani fog, de a kevés felhő még ad egy kis textúrát a képhez, talán a Hold sem égeti be túlzottan. Tehát felmentem Barátira, még sötétedés előtt (akkor még több volt a felhős, mint a derült égrész) folyamatosan figyeltem a műholdképen a felhőzet vonulását. Felállítottam a fotóállványt arra a helyre, ahonnan nagyjából egyenletes magasságúnak láthatók a tereptárgyak, készítettem néhány próbafelvételt még világosban/szürkületben, majd vártam, hogy besötétedjen, és hogy miként alakul a felhőzet. Szerencsémre pont úgy alakult, ahogy elterveztem.

A kép Győrújbarátról készült, Canon 30D  fényképezőgéppel, 18 mm-es objektívvel 10×30 s expozícióval, 2011. január 9-én.

Hozzászólás

hozzászólás