Égi vadász

1145

Varázslatos éjszakai tájkép Stájerországból. A behavazott alpesi vidék egén az Orion hűséges égi kutyáival indul vadászatra.

Ladányi Tamás, Krieglach

Az Alpok közeli vonulatai népszerű célpontnak számítanak honfitársaink körében mind a nyári kirándulás, mind a téli síelés szervezésekor. A családi programok tervezésekor nálunk rendhagyóan a kötelező tartozékok közé tartozik a fotóállvány és a fényképezőgép is, egy-egy szép asztrotájkép megörökítésének reményében.

Stájerország bővelkedik világhírű síterületekben, azonban mi mégis egy Krieglach falucska melletti kis panzióhoz vonzódunk, annak kényelme és bensőséges hangulata miatt. Ezer méteres tengerszint feletti magassága bőségesen elegendő ahhoz, hogy téli ködtenger fölé emelkedjen, emellett közvetlen zavaró fényektől is távol esik.

Pontosabban szólva a fények elkerülése esetében szükség van egy kis taktikázásra, ugyanis a pályákat hetente kétszer este is kivilágítják, így meg kell várni, amíg 21 óra tájékán lekapcsolják őket. Forró teát szürcsölgettünk András barátommal a kemény mínuszokban, miközben vártuk a lámpaoltást. Időközben elindítottam ugyan egy time-lapse sorozatot, de a mesterséges fény nem tett jót a sorozatfelvételnek.

2011w06-nagy

A türelem meghozta gyümölcsét, ugyanis rövidesen varázslatos csillagos ég köszöntött ránk. Kamerámat a már nap közben kiszemelt fenyőfákra irányítottam, és próbálgattam a különböző kompozíciókat. Az időszak markáns konstellációja, az Orion szinte tálcán kínálta magát, amelyet kiegészített a Sirius-Procyon páros is, kirajzolva a Nagy Téli Háromszöget. András segített egy fejlámpával szolid derítést adni a havas tájnak, amelyben kirajzolódtak az arra kószáló erdei állatok nyomai is, mit sem sejtve az égen leselkedő vadász nyújtotta veszélyről…  

Az eredményt még a gépen visszanézve társam csodálkozva megjegyezte, hogy sosem gondolta volna, hogy ilyen egyszerű technikával ilyen látványos képet lehet készíteni. Ezzel meg is fogalmazta az örök igazságot, miszerint – még a digitális képfeldolgozás időszakában is – igényes kép csak jó nyersanyagból születhet.

A helyszín kedves emlék számomra, hiszen jómagam is itt barátkoztam meg ezzel a nagyszerű téli sporttal; így lehetőségeinktől függően minden évben visszatérünk, gyermekeimre tovább örökítve a sportolás felemelő testi-lelki hatását.

Hozzászólás

hozzászólás