Egy holdfogyatkozás 48 pillanata

880

Idézzük fel a június 15-i teljes holdfogyatkozás legszebb pillanatait!

Szabó Ádám, Hódmezővásárhely

Ennek a sorozatfelvételnek egy része (a teljesség utáni részleges fázisból 14 kép) nagy dinamikájú (HDR) technológiával készült. Ez alatt minden képhez készítettem egy 1/8-szor, illetve 8-szor annyi expozíciós idejű képet is. Az utófeldolgozás első része a Lightroommal történt, itt korrigáltam a fényképezőgép nyers (RAW) fájljainak segítségével a fényképek fehéregyensúlyát, illetve expozícióját. Az így keletkezett képeket 16 bites tömörítetlen TIFF-be mentettem, majd Photoshopban kivágtam ezekből a hasznos képdarabot, és egy szintkorrekció után leméreteztem őket. A szintkorrekcióra (habár drasztikus változtatást nem jelentett) szükség volt, hogy minél egységesebb legyen a képsorozat látványa.

2011w30-nagy

Mivel a távcsőhöz nem volt óragépem, kénytelen voltam magasabb ISO-n készíteni a teljesség alatti felvételeket (ISO 2500 és ISO 4000), és némi elmozdulást megengedni. A használt expozíciós idők eközben 0,5-2 másodpercesek.

Ezzel a sorozattal (de főleg a részleges fázis HDR-feldolgozásával) az volt a célom, hogy lehetőleg minél jobban visszaadjam, hogy milyen lehetett a fogyatkozás kisebb távcsővel szemlélve.

A felvételek 150/750 Celestron Omni XLT Newton-távcsővel és Canon EOS 7D fényképezőgéppel készültek.

Hozzászólás

hozzászólás