Innen jöttek a Draconidák

1151

Honnan jöttek a Draconidák? Természetesen a Sárkány csillagkép felől, amit szépen mutat az a hét meteor, amelyet asztrofotósaink lencsevégre kaptak.

Szitkay Gábor, Koch Barnabás, Feketeerdő

Szombat dél körül megnéztem az előrejelzést, és napnyugtáig figyeltem az   északnyugati horizontot. Az előrejelzések alapján úgy tűnt, nyugatabbra, a Szigetköz vidékéről lenne esély a Draconidák észlelésére. Koch Barnabással indultunk útnak. Ő vezetett, én meg navigáltam, és az ablakból figyeltem az eget. Már Mosonmagyaróvárnál a nagy derült „lyuk” alá értünk. A város fényszennyezését elkerülendő tovább tartottunk északnak felé, és egy learatott tábla szélén álltunk meg Feketeerdő községtől 3 km-re délkeletre. Barna elővette a   Canon 450D-t egy 17-70-es zoom Sigma objektívetl, én meg alá a nehéz, stabil  állványomat és multiexpozíció-vezérlőmet. A 17 mm-s nagy látómezőt használtuk.   Megbeszéltük, hogy a derült közepén, zenit közelben fotózunk, mert ott volt a  legsötétebb az ég. A Hold miatt itt is csak 40 másodpercet lehetett exponálni 2,8-as  fényerő és ISO 400 mellett. Egy távoli lámpán élesre álltunk, elindítottuk a sorozatexpozíciót és vizuálisan is követtük az eseményeket.

Fél perc se telt el, amikor egy hatalmas fekete árny pár méterre felettünk  elrepült, majd a fényképezőgépre is ráközelített. Egy nagy bagoly hozta ránk a frászt. Kilenc körül kezdünk fotózni. Eleinte még számoltuk a meteorokat, de annyi jött, hogy írnok hiányában feladtam. Jó pár olyat is láttunk, amelyek felfénylettek, kialudtak, majd újra felfénylettek. Barna látott egy -2 magnitúdós, a Jupiterrel összemérhető fényességűt is. Láttuk a többnyire lassú, rövid  pályájú, 0-+4. fényrendű Drakonidákat a radiánshoz közel. Jól érzékelhető volt, ahogy nőtt a számuk, volt, hogy teljesen egyszerre, egymástól pár fokra tűnt fel két meteor, majd úgy 22.20 körül elfogytak, néha jött csak egy-egy. 22:50-kor leállítottam az exponálást. Ebben a pillanatban az országút felől egy autóból éles szúrófény szegeződött ránk, majd bekanyarodtak a földutunkra. Én eleinte még azt hittem a győri kollégák jöttek meglátogatni egy telefonbeszélgetés alapján, de nem, a rendőrség volt. Csillagászkodnak? – szólt a  kérdés. Mindent bevallottunk a meteorokkal kapcsolatban.

2011w40-nagy

Még éjjel letöltöttük a 133 nyersképet és 7 meteort találtunk. Másnap Barnabás elkészítette a mellékelt képet. A Photoshop rétegtechnikáját használta. Egy alapképre kivágott szűk meteorkörnyezetet nagy nagyításon pozicionálta a  csillagok alapján. A meteorokat ezután még szűkebben körbejelölte, kivágta, és összeolvasztotta a rétegeket. Még következett egy kis vignettálás-korrekció, szelektív kontrasztnövelés a kép tetején mutatkozó felhők miatt. Szemre meghúzott segédvonalakkal érzékeltette a Draconida meteorok „érkezési irányát”. A metszéspont a Draco csillagkép fejének közelébe esik.

Az érdeklődőknek személyesen is beszámolunk meteorzáporos élményeinkről a VII. Nyúli Csillagpartin.

Hozzászólás

hozzászólás