Láthatatlan csillagok

857

Mit láthat a városlakó egy tipikus pesti bérházban a csillagos égboltból? Egyáltalán látszanak még a csillagok a főváros agyonvilágított egén?

Borovszky Péter, Budapest

Sokszor eszembe jut, amikor Budapesten még alig volt némi közvilágítás, sőt még a gépjárművek is – mármint az a néhány, amelyik az idő tájt koptatta a főváros kockaköves utcáit – csak homályosan pislákoló helyzetjelző lámpával közlekedett, a főváros felett csak úgy virított a Tejút. (Milyennek láthatta Charles Messier az eget Párizs felett az 1700-as évek végén?) Komolyan elgondolkodtató, hogy a világunk fényszennyezése ilyen ütemben történő növekedése mikorra fogja láthatatlanná tenni mindazt a szépséget melynek mi még csodálói lehetünk. Három éve még elég volt Pilisszentkeresztig elautózni egy mélyég-felvétel elkészítéséhez, azóta díszkivilágítás szennyezi a környéket, láthatatlanná téve a halvány csillagokat. Mekkora pazarlás ez? Igazán elkeserítő ez a visszafordíthatatlan tendencia. Használjuk ki a hátralévő időt, mert nem lesz már sötétebb!

2012w40-nagy
A felvételt 110 éves budapesti terézvárosi házunk kikövezett udvaráról készítettem 2012-ben, Leica objektíves Panasonic TZ7 Lumix kompakt digitális fényképezőgéppel állványról, 25mm-es kisfilmes gyújtótávolságnak megfelelő nagylátószög beállításával, 60 másodperces csillagos-ég üzemmódban. A felvételen látható csillagképet bizonyára mindenki ismeri!

Hozzászólás

hozzászólás