Meteorok Magyarország légterében

798

Milyen magasságban izzanak fel a meteorok hazánk légterében? A kérdésre választ ad ábránk, mely több mint 1500 hullócsillag térbeli helyzetét mutatja.

Berkó Ernő, Ludányhalászi

Az Igaz Antal által létrehozott hazai videometeoros hálózat növekedését a rögzített meteorok számának növekedése jól tükrözi. A videós módszer egyik lényeges tulajdonsága, hogy a kamerával összekapcsolt számítógép a MetRec program segítségével detektálja a meteorokat, illetve ki is számolja a meteorok lényegesebb adatait. Ha egy időben két-, vagy több kamera is rögzíti ugyanazt a meteort (szimultán), akkor egyrészt térbeli pozíciókat, sebességadatokat, illetve a rendszer korlátainak megfelelő pontosságú pályaelemeket is lehet számolni az adott meteorról.

Szimultán meteorok kiválogatására, az adatok kiszámolására az UFO Orbit program igen praktikus és kényelmes. Az egyes kamerák havonta összegyűlt meteorainak adatát némi átalakítás után egyszerre fel lehet dolgozni az UFO Orbit programmal. A végeredmény pedig táblázatos és grafikus formában is kinyerhető. A kapott adatok további feldolgozásával igen szemléletes térbeli képet kaphatunk a meteorok térbeli útjairól. A fel-, illetve eltűnési pontok földrajzi pozícióiból egy makró segítségével készíthetünk kml kiterjesztésű állományt, ami a Google Earth segítségével megjeleníthető módon tartalmazza a meteorok útvonalát. Így készült a mellékelt kép is. Az egyes piros vonalak mutatják a meteorok látszó térbeli útját egy olyan nézőpontból, ami nagyjából a meteorok magasságában helyezkedik el, de a földfelszínen hazánk körvonala is látható. Mivel a kép több mint 1500 meteort ábrázol, így elég zsúfolt.

2011w18-nagy

Természetesen a kml file segítségével tetszőleges nézőpontból láthatjuk ezeket a meteorokat. A képen szereplő meteorok 51-127 km közötti magasságtartományban izzottak fel. Természetesen ezek szélső értékek, a meteorok zöme egy jóval vékonyabb légköri rétegben látszott. Az átlagos feltűnési magasság 103 km, míg az átlagos eltűnési magasság 93 km.

Így a meteorfelvillanások zónája a 100 km-es magasság körzetében van. Korábban ezt a magasságot az IMO is 85 km-ben határozta meg. A MetRec program is ezzel a magassággal számolta a kamerák hatásos látóterét. Valószínűleg a videós módszer által rögzített nagy számú szimultán meteor az oka, hogy az IMO tavaly októberben a meteorok átlagos magasságát 100 km-re módosította. A hazai eredmények is ezt erősítik meg.

 

Hozzászólás

hozzászólás