Vörös lidércek a Balaton fölött

2881

„Különleges égi tüneményeket sikerült lencsevégre kapni Magyarország
felett június 23-án éjjel. A jelenség a vörös lidérc, angolul red sprite
néven ismert.”

Goda Zoltán, Baja

A vörös lidérc egy nagyon rövid életű, alig néhány ezredmásodpercig látható fényjelenség, amely kifejezetten zivatarokhoz kapcsolódik. Jóval a felhők felett, a mezoszférában fordul elő. Színe vörös, változatos alakban fordulhat elő, horizontális kiterjedése elérheti az 50 km-t, magassága akár 70 km is lehet. Egy zivatarban kialakuló, nagy energiájú lecsapó villám által elindított impulzus hatására, mintegy 40-50 km-es magasságban, a mezoszférában keletkezik. A mezoszférában a légkör sűrűsége már igen ritka, a földi légkör össztömegének mindössze 1%-a található meg itt. Egy átlagosnál nagyobb energiájú felhő-föld lecsapó villám a mezoszféra ritka légrétegében ún. ködfénykisülést idézhet elő. E jelenséget nevezzük vörös lidércnek.

1989-es felfedezése óta meteorológusok, légkörfizikusok kutatják a jelenséget és mára a lidérc mellett több hasonló jelenséget sikerült megfigyelni. E fényjelenségek mindössze század-, vagy épp csak ezredmásodpercig léteznek, ezért a tudomány egyszerűen csak rövid életű felvillanásoknak nevezi őket. A lidércek mellett kis szerencsével megfigyelhetjük a közvetlenül a felhő felett felvillanó kék nyalábokat, vagy az ionoszféra határán megjelenő gyűrűlidérceket.

2011w25-nagy

Magyarországon nem újdonság a jelenség megfigyelése és kutatása, sőt hazánk élen jár a lidércvadászatban. Az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete (GGKI) 2003-ban kapcsolódott be a vörös lidércek kutatásába. Közel tíz év alatt speciális műszerekkel és nagy érzékenységű kamerákkal sok száz vörös lidércet sikerül észlelni, megfigyelni. A GGKI leginkább a vörös lidérceket keltő villámok tulajdonságainak meghatározásával járult hozzá a jelenségcsoportra vonatkozó ismeretek bővítéséhez.

Bár a jelenség megfigyelése nem könnyű, a speciális technikával dolgozó kutatók mellett az amatőr észlelés, fényképezés sem esélytelen. Június 23-án egy hidegfront vonult át hazánk felett, előterében zivatarok, helyenként heves zivatarok keletkeztek. Sötétedés után a Balatonnál egy nagyobb zivatarcsoport tartózkodott, ekkor sikerült Bajáról, mintegy 100 km távolságból megfigyelni és lencsevégre kapni a fényjelenségeket. A fotókat Goda Zoltán készítette digitális fényképezőgéppel és nagy fényerejű objektívvel. A lidércek szabad szemmel is láthatóak voltak, egy-egy rövid, vörös villanásként a csillagos égbolton.

Ha valaki kedvet kapott a vörös lidércek megfigyeléséhez, néhány dolgot érdemes figyelembe vennie:
–    sikeres észleléshez a zivatarfelhő feletti területet kell figyelni, így a zivatartól legalább 100-150 km távolságban érdemes tartózkodni,
–    tiszta égbolt és jó légköri átlátszóság szükséges,
–    a város fényeitől távol, lehetőleg fényszennyezéstől mentes helyen érdemes megfigyelést végezni.

A vörös lidérceket, a magaslégköri fényjelenségeket alig húsz éve ismerjük. Kialakulásukkal, gyakoriságukkal, valamint a Föld elektromos háztartásában betöltött szerepükkel kapcsolatosan számos kérdés máig megválaszolásra vár.

Hozzászólás

hozzászólás