A Jupiter SEB-esülése

954

Az óriásbolygó felhőzetében időről időre drámai változások mutatkoznak. A Jupiter déli egyenlítői sávja hónapok óta alig látható.

Berente Béla, Kocsér

Bár a Jupiter 2010/11-es láthatósága éppen hogy elkezdődött, néhány elszánt észlelő már kameravégre kapta a Naprendszer óriását. Christopher Go fülöp-szigeteki észlelő április 10-i felvételen észrevehető, hogy a Déli Egyenlítői Sáv, a SEB (Southern Equatorial Belt) szinte teljesen eltűnt. Sokkal megdöbbentőbb az Anthony Wesley által április 12-én készített kép. Itt a SEB hiánya miatt a Nagy Vörös Folt rendkívül kontrasztosan látható. A SEB-zavar néven ismert jelenség teljesen előrejelezhetetlen időközökben tréfálja meg az észlelőket. Legutóbb 2007-ben halványodott el jelentősen a Jupiter déli egyenlítői sávja, az ideihez hasonló teljes eltűnés viszont az első az 1992/1993-as hasonló esemény óta. Ilyenkor vizuálisan egyáltalán nem, vagy csak igen nehezen figyelhető meg a bolygó egyenlítői sávja, most pedig kíváncsian várjuk, mit tartogatnak számunkra az elkövetkező hónapok eseményei. A Jupiter jó megfigyelhetőségére júniusig kellett várni, ekkor hajnalban a délkeleti égen már kényelmesen felkereshető volt a bolygó.

Berente Béla felvétele június 6-án hajnalban készült 250/2340-es Yolo-távcsővel (a felvétel technikai adatai a képen láthatók)
Berente Béla felvétele június 6-án hajnalban készült 250/2340-es Yolo-távcsővel (a felvétel technikai adatai a képen láthatók)

Szöveg: Kárpáti Ádám

Hozzászólás

hozzászólás