A kék Lófej-köd

4525

Az éjszakai égbolt egyik leglátványosabb mélyég-objektuma a Lófej-köd az Orion csillagképben. A vöröslő H II régió előtt kirajzolódó Lófej-ködnek van azonban egy „párja” is a Skorpió csillagképben, ez a Kék Lófej-köd.

Kohlmann Péter, Namíbia

Vannak mélyég-objektumok, amelyek első ránézésre hasonlítanak valami földi dologra, ilyen például a Lófej-köd az Orionban. Nevezhetnénk Északi Lófej-ködnek is (habár 2 fokkal az égi egyenlítő alatt helyezkedik el), ami annyiban mindenképp helytálló, hogy hazánkból is könnyen észlelhető, ezért látványos felvételek készíthetők róla. Más a helyzet a Lófej-köd déli „testvérével”, amely a Skorpió csillagképben helyezkedik el, az Antares-régióban. Ez az égterület is észlelhető hazánkból, azonban sohasem emelkedik olyan magasra, hogy jól fényképezhető legyen asztrofotós szempontból.

A két lófej-alakzat közötti rokonság ki is merül abban, hogy mindkettő a hasznos háziállat fejére emlékezteti a szemlélődőt. Amíg az Orionban található Lófej-köd sötét köd (mégpedig alighanem a leghíresebb, jelölése B33), addig a Kék Lófej-köd (IC 4592) ún. reflexiós köd, egy fiatal, forró, kék színű csillag, a nü Scorpii fényét veri vissza.

A felvétel Namíbiában készült, 2019. június 5-én.

Távcső: Canon EF 75-200
Mechanika: Vixen Sphynx
Kamera: Canon EOS700D átalakított
Korrektor: Lacerta MGEN-II standalone autoguider
Korrektor: Photoshop CC2014
Korrektor: Pixinsight1.8.
Exp. idő: 45x6min, ISO800

Hozzászólás

hozzászólás