A Merkúr a Nap előtt

2870

A május 9-i Merkúr-átvonulást több ezren követték figyelemmel, és bizonyára több százra tehető azok köre is, akik észlelték, fényképezték a jelenséget. A legizgalmasabb felvételek H-alfa tartományban készültek. Lássuk a legszebbek egyikét!

Bánfalvy Zoltán, Budapest

2016.05.09-én Merkúr-átvonulás volt megfigyelhető hazánkból. A jelenség Budapestről nézve 13:12-kor kezdődött és napnyugtakor a Merkúr még a Nap korongja előtt látszott. A megfigyelést vonuló felhőzet tette mozgalmassá, a derült és borult időszakok váltogatták egymást.

hetkepe-merkur-atvonulas-banfalvy

Az észlelést 80 mm-es H-alfa naptávcsővel végeztem, amihez a Polaris Csillagvizsgáló tavaszi sorozatának záró előadásán kaptam az ötletet. Terveim szerint 5 percenként készítettem volna egy felvételt. Ezekből válogattam a mellékelt képhez úgy, hogy – ahol a felhőzet engedte – 30 percenként legyen rajta a Merkúr útjából egy-egy állomás. A háttérhez használt korongfelvételt az átvonulás kezdetén rögzítettem.
Hidrogén-alfában megfigyelve a Nap kromoszférája pöfékelő aktív területekkel, lobogó filamentekkel mozgalmas hátteret nyújtott az átvonuláshoz, amelyről egy videót is készítettem: https://youtu.be/L33vVP33_1A

Hozzászólás

hozzászólás