A Nemzetközi Űrállomás a Hold előtt

Január 29-én, helyi idő szerint 22:47:44-kor Budapestről nézve egy 5,6 km-es sávban volt látható, ahogy a Nemzetközi Űrállomás villámgyorsan elsuhan a 96%-os növekvő Hold előtt.

8396

Benei Balázs, Budapest

Az átvonulást a calsky.com oldal jelezte előre, tökéletes pontossággal. Az előrejelzésre egy héttel korábban figyeltem fel, az átvonulás tengelye NyÉNy-KDK irányban szelte át a fővárost. XI. kerületiként ideális választás volt az Infopark és a Tüskecsarnok közötti nyílt terep. Eredetileg az ELTE TTK Lágymányosi Campusának északi és déli épülete közötti teret néztem ki, de 28-ára annyit módosultak a pályaelemek, hogy az átvonulás tengelye pár 100 méterrel DNy felé tolódott.

Érdekesség, hogy míg 29-én reggel a heavens-above.com előrejelzése egyezett a calsky.com-éval, este 8-ra az előbbi már jó 2 km-es eltolódással ÉK felé, valamint 10 másodperccel előbbre jelezte az eseményt. Gyorsan kellett találni egy harmadik, független forrást, ez pedig a Stellarium volt, amely a calsky.com adataival egyezett hajszálpontosan. Végül ez is bizonyult helyesnek.

Észlelőtársnak Oláh Gábort hívtam, aki örömmel csatlakozott hozzám Zuglóból (ő Sony A7S géppel készült az eseményre). A Tüskecsarnok és az Infopark között találtunk egy „észlelődombot” és ott telepedtünk le. Én 72/500 MOM Unioptik lencsés távcsővel és 10 mm-es Plössl-okulárral észleltem. Erre erősítettem rá a Samsung Galaxy A5 (2017) telefont, és ismervén a pontos idejét az eseménynek, 20 percet nyugodtan készülődtünk. A telefon fókuszát végtelenre állítottam, majd a távcső fókuszírozójával élesítettem a képet. Az ISS végig földárnyékban volt, így egyáltalán nem láttuk, hogy közelít-e egyáltalán a Hold felé. Abban a tudatban, hogy már a horizontunk felett jár, 22:47:25-kor elindítottam egy 30 fps videót. Feszült, lélegzet-visszafojtott, szűk 20 másodperc következett, nem tudván, melyik előrejelzés a helyes. Majd hirtelen, 0,6 másodperc alatt egy fekete sziluett suhant végig a látómezőn!
Ezt a tartalmas fél másodpercet magunk mögött hagyva elégedetten pakoltunk össze és köszöntünk el egymástól, majd következett az otthoni kiértékelés. Az egymást átfedő képkockákat PIPP szoftver segítségével nyertem ki és válogattam át, majd rajzprogrammal készítettem el a montázst.

Hozzászólás

hozzászólás