Ablak a Világegyetemre

860

Vajon milyen élmény lehet egy egészen közeli, ablakunkon bevilágító spirális galaxis látványa? Mondjuk az M101-é, a Napraforgó-galaxisé.

Pósán Tibor, Tököl

Ez a felvétel egy fantázia képsorozatom egy része. Valójában alapvetően mélyég-fotózással foglalkozom, de amikor nincs használható ég, néha megindul a fantáziám és továbbgondolom a képeket. A mélyég-felvételeket is mindig igyekszem úgy elkészíteni, hogy azok ne csak a száraz részleteket tartalmazzák, hanem témájukban és színeikben is hatással legyenek a nézőre, azért, hogy a „mintha ott lennék” érzést keltsék, és ezzel sokkal közelebb hozzák az adott hangulatot. Innentől kezdve persze már egyszerű a képek teljes átalakítása egy gondolat mentén.

2009w50-nagy

Az M101 jelzésű galaxist (Napraforgó-galaxis) ábrázoló felvétel Celestron gyártmányú 200/1000-es Newtonnal készült módosított Canon EOS 350D-vel, 16×6 perc expozícióval (ISO 800). A képen lévő M101 tőlünk 25 millió fényévnyire taláható, és bár kétszer akkora, mint a mi Galaxisunk, jellegében nagyon hasonlít rá. Az ember szabad szemmel soha nem láthatja ilyennek ezt a galaxist, de milyen érdekes lenne, ha egy közönséges ablakon bevilágítana a csodálatos spirális szerkezet! A montázs réteg technikával készült, PS CS3 segítségével.

Hozzászólás

hozzászólás