Ágasvári Skorpió

1223

Az egész égbolt egyik legszebb csillagképe a Skorpió, amelynek szépségei csak igazán sötét égen tárulnak fel.

Zana Péter, Ágasvár

Orion, a vadász szerelmével üldözte Artemiszt, az „örök szűz istennőt”, ezért Artemisz parancsára egy skorpió szúrása ölte meg Oriont. Szolgálataiért a skorpió is a csillagos égre került. Mindmáig úgy látszik, hogy a skorpió üldözi Oriont az égen: azonnal eltűnik a nyugati látóhatáron, amint a Skorpió keleten feljön.

Legfényesebb csillaga az Antares nevet viseli, jelentése: Árész riválisa. Arész a háború istene volt a görögöknél, míg később a rómaiak ezt az istenséget Mars néven tisztelték. Színe nagyon hasonló a Mars bolygó színéhez. A magyar mondákban Szépasszony néven lelhető fel ez a csillag – talán ez a legsejtelmesebb elnevezés! Vonzó, szeszélyes és veszélyes, de egyben elérhetetlen is. Mi más is szimbolizálhatná leginkább? Valóban nehezen elérhető: delelésekor is csak 15-20 fok magasan van az égen, azaz, ha nem utazunk messze a város zajától és főleg fényétől, bizony legfényesebb csillagai között észrevehetetlenek maradnak azok a kincsek, melyek Ágasvár rétjéről felfedik titkukat.

A hét csillagászati képe 2009. május 23-án készült, az ágasvári tavaszi észlelőhétvégén, 5 db 5 perces fotó felhasználásával. Canon EOS 400D vázzal, egy Sigma 70-200-as zoom objektívvel, 70 mm-es fókusznál, 4-es fényerővel, ISO 800-on.
A hét csillagászati képe 2009. május 23-án készült, az ágasvári tavaszi észlelőhétvégén, 5 db 5 perces fotó felhasználásával. Canon EOS 400D vázzal, egy Sigma 70-200-as zoom objektívvel, 70 mm-es fókusznál, 4-es fényerővel, ISO 800-on.

A képen a Skorpió feje pózol méltóságteljesen, mesebeli csillogásával. Az Antarestől nyugatra legfeltűnőbb folt az M4-es gömbhalmaz, mely az egyik legközelebbi a maga 7000 fényév távolságával. Szabad szemmel is kivehető. Még közelebb az Antareshez, de tőle északra egy másik gömbhalmaz is látszik, az NGC 6144-es, melynek fénye 30 ezer évvel ezelőtt indult el felénk. A harmadik gömbhalmaz félúton álcázza magát csillagnak az Antares és az Acrab között (mely a fotó jobb felső sarkához legközelebbi fényes csillag) közvetlenül egy nála kicsit halványabb csillag mellett. Ez a gömbhalmaz az egyik legsűrűbb a Tejútrendszerben. Százezernyi tűfény. Szintén az Antarest díszíti a tőle északra húzódó sötét és fényes ködök szövevénye.

Megcsípni a Skorpiót: valóban izgalmas vállalkozás! De amint a mítoszok is sejtetik: a méltó jutalom nem marad el…

Az MCSE idei ifjúsági csillagásztáborának is Ágasvár ad otthont. Még lehet jelentkezni!

Hozzászólás

hozzászólás