Az égbolt fantomja

4019

A nehezen megörökíthető Fantom-köd a Cassiopeia csillagkép irányába észlelhető. A különös, kissé riasztó maszkra emlékeztető objektum távolsága mintegy 8800 fényév.

Bagi László, Öcsöd

Legújabb asztrofotómon az Sh2-173 Fantom-köd látható. Amikor először találkoztam ezzel a ködösséggel, teljesen magával ragadott a látványa. Ezúttal nem a részletek, hanem a ködösség komplex formája fogott meg. A fotót figyelmesen szemlélve egy “maszk” rajzolódik ki a ködösségből. Ezt a formát szerettem volna úgy megörökíteni, hogy mindenki által látható és érzékelhető legyen. Elképesztően halvány objektum! Maga a ködösség a Cassiopea csillagkép területén látható.

Földtől való távolsága megközelítőleg 8800 fényév, átmérője 77 fényév. A kutatások szerint a ködösség folyamatosan tágul, mintegy 16 km/s sebességgel. Ezúttal keskenysávú szűrőkkel sikerült megörökítenem. A 20 perces expozíciókon is szinte teljesen láthatatlan maradt a ködösség. A végleges fotó 20 órányi expozíció eredménye. A fotó adatai: Távcső: 200/800 Newton asztrográf F/4 Kamera: Atik One6 mono Expozíciós adatok. H-alfa 13 óra, SII 5 óra, OIII 2 óra. Össz expozíciós idő: 20 óra.

Hozzászólás

hozzászólás