Az Írisz-köd (NGC 7023) a Cepheusban

1491

Régóta vágytam már az Írisz-köd és környezetének lefotózására. A hosszú borús időszakot követően, az idei nyár első havában végre lehetőségem nyílt több éjszakai kitelepülésre is. Nem mellékes az sem, hogy társammal lakhelyünk közelében új helyet találtunk a kitelepülős fotózáshoz.

Galambos Gábor, Szeged

A helyszín (Makói úti kilátó) asztrofotózás szempontjából nem sokkal ugyan, de némiképp mégiscsak jobbnak bizonyul a korábban látogatott helyszínekhez képest (a Lightpollution map 2015-ös adatai alapján: Bortle 3; SQM: 21,8). Ez további lendületet adott a lelkesedésemnek. Úgy terveztem, hogy sok időt fordítok erre az objektumra, de egy közeljövőben tervezett műszerváltás miatt átmenetileg meggondoltam magam. Végül 2023. június 13-a és 20-a között három rövidke nyári éjszakán keresztül gyűjtöttem a fotonokat. Mindhárom alkalommal tiszta és egészen nyugodt égbolt tekintett vissza rám az új észlelőhelyről. Mindösszesen 10 óra 29 percet exponáltam. Az Írisz-köd, tőlünk mintegy 1300 fényévnyi távolságban található a Cepheus csillagkép irányában, a 3,2 magnitúdós β Cephei közelében.

Környezetével együtt egy komplex objektumról, csillaghalmaz, reflexiós köd és sötét ködösség társulásáról beszélhetünk. A csillaghalmaz a Collinder 429, a reflexiós köd az NGC 7023, míg a nyílthalmaz és ködösség együtt a Caldwell 4 jelölést viseli. A reflexiós köd kékes színű ragyogása a SAO 19158 jelű forró csillagnak köszönhető, ugyanis annak fényét veri vissza. A poros környezetbe ágyazott kékes színű NGC 7023 átmérője mintegy 6 fényév. Számomra mindig izgalmas az elkészült képen felkutatni a fotózott célobjektum környezetében az aprónak látszó, távoli galaxisokat. Ezen a képen is számos messzi csillagváros azonosítható, némelyikük a sötét ködösség ritkásabb részeinek takarásában, azon keresztül is megmutatja magát. A diffrakciós tüskék beforgatása ezúttal elmaradt, nem szeretnék lemondani a látómezőről.

A felvétel adatai:

Távcső:SkyWatcher Quattro 200/800 Newton tubus
Mechanika:SkyWatcher EQ-6R Pro GoTo mechanika
Kamera:ZWO OAG
Kamera:ZWO ASI294MC Pro hűtött kamera
Kamera:ZWO ASI 290 MM Mini
Korrektor:ZWO EAF fókuszmotor
Korrektor:SkyWatcher kómakorrektor F/4 távcsövekhez
Korrektor:PixInsight
Korrektor:ZWO ASIAir pro
Exp. idő:10 h 29 m light, Gain121, f/4, 20/40/60 db flat/dark/dark flat
Helyszín:Makói úti kilátó
Megjegyzés:Az Írisz köd, tőlünk mintegy 1300 fényévnyi távolságban található a Cepheus csillagkép irányában, a 3,2 magnitúdós béta Cephei csillag közelében.

Hozzászólás

hozzászólás