Az Írisz-köd

3395

Pillantás a kozmikus porfelhők közé rejtett üregbe — az NGC 7023 jelzésű ködösség 1300 fényév távolságból pislákol felénk a Cepheus csillagképben, közepén egy több fényévnyi térséget megvilágító fényes csillaggal.

Francsics László, Ágasvár

A SAO 19158 jelű nagytömegű, forró csillag keletkezésének végső állapotában van. Erős ibolyántúli sugárzása vöröses színben ragyogtatja fel a közvetlen közelben lévő gázfilamenteket (emisszió), míg kék fénye visszaverődik környező csillagközi anyagról (reflexió), és így kirajzolódik a kozmikus porfelhő üregének fala. Ahová a csillag fénye nem jut el, hiszen a csillagközi anyag az útját állja (abszorpció), ott sötétbarnán rajzolódnak ki a szinte láthatatlan halványságú galaktikus porfelhő részletei. A kozmikus por és gáz fényelnyelő hatása olyan intenzív, hogy a ködösség egyes területein egyetlen háttércsillag fénye sem hatol át. A csillagközi por molekuláinak alakja, összetétele meghatározza, hogy mely hullámhosszakon milyen intenzív a közeg fényelnyelése, illetve szórása, amit együttesen extinkciónak nevezünk. Általánosságban elmondható, hogy a fény hullámhosszának növekedésével arányosan csökken az extinkció mértéke, azaz amíg a kék fény könnyen visszaverődik, addig a vörös könnyebben áthatol a közegen. Ezért van az, hogy a galaxisok kiterjedt porsávjai többnyire barnás árnyalatúak, ahogy a háttércsillagok együttes szórt fénye áthatol rajtuk. Ez alól az Írisz-ködnek otthont adó LBN 487 katalógusszámú galaktikus porfelhő sem lehet kivétel.

2010w40-nagy

Rövidebb záridő alkalmazása mellett csupán csak a csillagok hiánya lenne észrevehető. Hála a tartós jó időnek, a digitális technológiának, és persze a fényszennyezésmentes ágasvári égboltnak, 8 és fél órányi expozíció után a sötét ködösség gyenge barnás derengése is előtűnt a felvételen.

A hét csillagászati képe 2010. október 9/10-én készült az ágasvári észlelőhétvégén, 101 db öt perces expozíciót összegezve. A fényt egy 200/800-as reflektor gyűjtötte 1,15x-ös Paracorr nyújtó+kómakorrektorral, a kamera pedig egy átalakított Canon EOS 350D volt, ISO 800-as érzékenységgel. Képfeldolgozás: Iris, Photoshop.

Hozzászólás

hozzászólás