Az M45, azaz a Fiastyúk

4162

Dr. Zseli József

A téli égbolt egyik jellegzetes csillaghalmaza a Bika csillagképben található Plejádok, a Messier-katalógus 45. objektuma, magyar nevén a Fiastyúk.

Ezt a nyílthalmazt már i. e. 750-ben is ismerték: Homérosz többször is említi az Iliászban és az Odüsszeiában is. A görögön kívül számos más ókori kultúra mitológiájában is megemlítik a Plejádokat. A halmaz szabad szemmel látható csillagainak neve a görögöktől ered (Atlas, Pleione és lányaik: Alcyone, Asterope, Electra, Maya, Merope, Taygeta, Celaeno).

Ezen kilenc csillagon kívül a halmazhoz azonban majdnem 500 csillag tartozik, melyek az égbolton körülbelül négy holdátmérőnyi területen oszlanak el. A Plejádok csillagai nagyjából 100 millió évesek lehetnek, és a Hipparcos műhold mérései alapján tőlünk mintegy 380 fényévre találhatóak.

A csillaghalmazban 1859-ben fedezték fel a Merope csillagot körülvevő ködöt, mely a Merope-köd nevet, illetve az NGC 1435 jelölést kapta. Szintén az M45 része az NGC 1432 és az IC 349. Ezek a ködök teszik izgalmas célponttá az asztrofotósok számára az M45-öt, ugyanis fotografikusan már kisebb távcsövekkel is jól észlelhetők.

A hét képét Dr. Zseli József készítette öt darab 5 perces felvétel összeállításával, 100/500-as TeleVue távcsővel és Canon EOS 10D fényképezőgéppel.

Hozzászólás

hozzászólás