Célpont: a Fantom-köd

2458

A Cassiopeia csillagképben található az Sh2-173 jelű emissziós köd, mely különleges megjelenése alapján a Fantom-köd nevet kapta. Tőlünk kb. 8800 fényévre található, kiterjedése 77 fényévnek felel meg. Galaxisunk Perzeusz-karjában helyezkedik el.

Kaszab Dénes, Gyöngyös

2016-ban felkeltette az érdeklődésemet a köd megjelenése. Főleg külföldi amatőrök oldalain találkoztam vele, ezért elhatároztam, hogy megörökítem (akkor még nem tudtam, hogy nagy fába vágom a fejszémet). Próbafelvételeket készítettem H-alfa tartományban a kapart szenzorú Canon EOS 350 D-vel. A 23 db 15 perces kép nem nagyon ösztönzött a folytatásra. Tavaly ősszel aztán újra kedvet kaptam a Fantom-ködhöz. Október végén és a novemberi éjszakák alatt a színes képeket készítettem el Canon EOS 1200 D átalakított géppel. A színes kép 70 db 9 perces kockából állt össze, melyeket ISO 1600-as érzékenységgel készítettem el. A sok csillag miatt az arc nem volt valami kivehető, ezért elhatároztam, hogy készítek hozzá keskenysávú felvételeket is H-alfában.

Ismét beüzemeltem a 350 D mono kamerámat és rászereltem a H-alfa szűrőt. Az Sh2-173 nagyon halvány, így eléggé sok képet kellett készíteni a szép megjelenéshez. A képeket decemberben (5, 18, 24, 26) készítettem hozzá (51 db 15 perces kép, ISO 1600 érzékenységnél). A felvételeket SkyWatcher BD 200/1000-es Newton-távcsővel készítettem. Eleinte féltem, hogy a Hold fénye rontja majd a felvételek minőségét, de kellemesen csalódtam. A képek összedolgozásának eredménye látható a szürkeárnyalatos felvételen. A színes képnél fényerőrétegként használva már jobban kivehető a Fantom arca. Így utólag a képre tekintve megérte a 8 éjszakás fáradozást. A fotók saját Draco Csillagdámból készültek Gyöngyösön.

Hozzászólás

hozzászólás