Csillagbölcső

3816

Bach Zoltán, Ágasvár.

A Cepheus csillagképben található 3300 fényév távolságban az NGC 7129. Ez a reflexiós köd közel 130 fiatal csillagnak ad otthont, amelyek között vannak olyanok is, amelyek kora fiatalabb 1 millió évnél. Ezek a fiatal csillagok világítják meg és teszik láthatóvá a ködösség részleteit. Figyelmes szemlélő néhány pár vörös színű, apró ívet is felfedezhet az NGC 7129 körül. Ezek Herbig-Haro-objektumok (kialakulóban levő csillagok anyagbefogási korongjából kiinduló anyagkifúvások). Feltételezések szerint hasonló csillagbölcsőben született a mi Napunk is kb. 5 milliárd évvel ezelőtt.

A felvétel 200/1000-es Newton asztrográffal készült 2017 augusztusában (SkyWatcher EQ-6 Pro mechanika, Atik One 6 kamera, teljes expozíciós idő 21,6 óra).

Az NGC 7129 körülbelül 7 ívperc átmérőjű, felületi fényessége nagyon alacsony, ami rendkívül megnehezíti megörökítését. A kép az ágasvári táborban készült, a luminance réteg kivételével néha igen rossz körülmények mellett. Átvonuló felhőzet, de még amerikai erdőtűzből eredő füst is zavarta a munkát.

Hozzászólás

hozzászólás